MMF: SRBIJA MORA DA OBUZDA INFLACIJU

Izvor: Kurir, 09.Jan.2011, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: SRBIJA MORA DA OBUZDA INFLACIJU

VAŠINGTON - Ekonomski oporavak Srbije, koji je baziran na izvozu, dobio je zamah, ali su povećana inflacija i spoljno finansiranje glavni rizici za makroekonomsku stabilnost, ocenio je Međunarodni monetarni fond (MMF) u izveštaju o šestoj reviziji tekućeg aranžmana sa Srbijom.

U najnovijem izveštaju MMF-a, objavljenom na sajtu Fonda, naglašeno je da se Srbija u poređenju s državama u regionu "oporavlja sporim, ali stabilnim tempom", a spoljni rizici su nešto veći zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << trgovinskog deficita i slabijeg priliva kapitala iz inostranstva.

Ključni izazov i dalje ostaje obuzdavanje inflacije, koja je zbog rasta cena hrane i slabljenja dinara, prekoračila planirani okvir od četiri i osam odsto. Centralna banka je opravdano pooštrila mere monetarne politike da bi smanjila inflaciju u Srbiji, ali MMF smatra da će biti potrebna i dodatna pooštravanja monetarne politike zbog rasta inflacionih rizika.

Srbija će morati da uloži dodatni napor da bi u 2011. godini zadržala budžetski deficit na oko četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), kako je i planirala, zbog rasta pritisaka da se poveća potrošnja u predizbornom periodu. MMF smatra da je mudar plan Vlade Srbije da novac od privatizacije dela kapitala "Telekoma Srbije" upotrebi za finansiranje deficita budžeta.

Prema oceni MMF-a, bankarski sektor Srbije je stabilan, visoko likvidan i sposoban da apsorbuje kreditne rizike izazvane pogoršanim poslovim rezultatima preduzeća. Dobra je odluka vlade da se postepeno povuče iz programa subvencionisanog kreditiranja privrede i građana, navodi se u izveštaju.

MMF je ocenio da su ti programi pomogli da se u vreme krize pospeši domaća tražnja, i skrenuo pažnju da su u vreme kada je započet oporavak i normalizovano kreditno tržište, troškovi subvencionisanja kredita značajno nadmašili potencijalnu korist.

Fond je pohvalio reforme srpskog penzijskog sistema, jer kako je naglašeno, "to predstavlja korak u pravom smeru", pri čemu će biti potrebne dalje reforme da bi se povećala starosna granica za odlazak u penziju.

Spor tempo primene strukturnih reformi za prelazak na model rasta zasnovanog na proizvodnji za izvoz i investicijama, prema oceni MMF-a, predstavlja "usko grlo" za Srbiju.

Kreditni aranžman Srbije i MMF-a u vrednosti oko 2,87 milijarde evra ugovoren je 16. maja 2009. i završava se u aprilu 2011. godine.

Srbija je do sada povukla 1,48 milijardi evra iz aranžmana s MMF-om, za jačanje deviznih rezervi Narodne banke Srbije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.