MMF: Nedostatak radne snage prijetnja za rast u regiji

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Maj.2017, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Nedostatak radne snage prijetnja za rast u regiji

WASHINGTON - Dugoročni ekonomski rast u regiji srednje, istočne i jugoistočne Evrope (CESEE) mogao bi biti blokiran zbog sve manje radne snage i slabe produktivnosti, priopćio je Međunarodni monetarni fond (MMF). 

"Većina radne snage u regiji smanjuje se zbog starenja, ali i zbog iseljavanja. Tokom vremena, rastući broj umirovljenika i smanjivanje radne snage će sniziti rast i proširiti proračunski deficit”, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << naveo je MMF u svom polugodišnjem izvještaju.

Međutim, regiji se predviđa rast od 2,2% u 2017. i 2,4% u 2018. godini, ubrzavajući sa 1,5% u 2016. godini.

"Uprkos zvučnoj ekonomskoj aktivnosti u regiji, približavanje između Zapada i CESEE vjerojatno će trajati duže nego što se mislilo. To je zato što je dugoročni potencijal rasta u većini zemalja CESEE još uvijek znatno niži nego što je bio prije globalne finansijske krize", naveo je MMF.

Za ubrzanje približavanja dohotka prema naprednom evropskoj razini, zemlje CESEE moraju povećati svoju produktivnost i ulaganja. MMF također poziva te zemlje da rade na jačanju institucija, poboljšanju efikasnosti javnog sektora i povećanju učešća radne snage.

Regija jugoistočne Evrope uključuje članice EU - Hrvatsku, Rumunjsku i Bugarsku i ne-članice EU Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. Zemlje srednje i istočne Europe su Slovenija, Slovačka, Poljska, Mađarska i Češka.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.