MMF NIJE REŠIO POR OKO VEŠTAČKI NISKIH KURSEVA

Izvor: Kurir, 10.Okt.2010, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF NIJE REŠIO POR OKO VEŠTAČKI NISKIH KURSEVA

VAŠINGTON - Međunarodni monetarni fond na ovogodišnjem zasedanju nije uspeo da reši sadašnji spor oko veštački niskih kurseva, mada je namera te organizacije bila da ubuduće preuzme veću ulogu u sporovima oko kurseva.

Kako prenosi RTS, predsednik Svetske banke Robert Zelik smatra ih posledicom slabog oporavka i velike nezaposlenosti, jer sve više zemalja vidi devalvaciju kao spas iz krize.

Umesto da uzme veću ulogu u valutnim sporovima, kako je najavljivano, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << MMF je šturo saopštio da će istražiti probleme, što analitičari objašnjavaju dubokim razlikama u stavovima Amerike i Kine.

U saopštenju na kraju dvodnevnog zasedanja u Vašingtonu samo se kaže da će MMF produbiti rad kada su u pitanju oscilacije kurseva i da će istražiti taj problem, piše nemački Špigl.

Tokom zasedanja vođena je rasprava o tome da se MMF-u daju veća ovlašćenja na području nacionalne politike kurseva.

Ideja je bila da se na taj način otklone zategnutosti do kojih dolazi zbog politike kao što je, na primer, kineska da se svesnim umanjivanjem vrednosti nacionalne valute obezbedi suficit u trgovinskoj razmeni sa svetom.

Zbog strahovanja da bi moglo doći do svetskog monetarnog rata sve su glasniji zahtevi za bolje usklađivanje politike na globalnom planu i tu bi MMF trebalo da preuzme veću ulogu.

Međutim, nije postignut sporazum o konkretnom predlogu kako ublažiti trenutne sporove oko veštački niskih kurseva, mada je postignuta saglasnost bar o tome da je MMF institucija u kojoj se mora raspravljati o politici kurseva, piše ovaj list.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.