MINISTAR PONIŠTIO ODLUKU PENTAGONA: Doneo odluku bez savetovanja, vojska je i dalje na ulicama

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jun.2020, 10:17

MINISTAR PONIŠTIO ODLUKU PENTAGONA: Doneo odluku bez savetovanja, vojska je i dalje na ulicama

Nije poznato da li se Esper sreo sa predsednikom Donaldom Trampom, navodi AP.

Američki ministar naglo je poništio raniju odluku Pentagona da iz Vašingtona pošalje nekoliko stotina vojnika kući, usled porasta tenzija sa Belom kućom oko vojnog odgovora na proteste.

Vojni sekretar Rajan Mekarti rekao je za AP da je u sredu dobio obaveštenje o naredbi Pentagona da se oko 200 pripadnika 82. vazduhoplovne jedinice za hitno reagovanje pošalje kući, a nekoliko sati kasnije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << obavešten je da je Esper promenio tu odluku.

Mekarti je rekao da je saznao za promenu odluke nakon sastanka Espera u Beloj kući, i nakon razgovora koje je imao unutar Pengatona.

Mekarti kaže da veruje da je on odlučio da promeni svoju odluku kako bi osigurao da postoji dovoljno velika podrške vojske u slučaju bilo kakvim problema tokom protesta.

Odluka da vojnici ostanu u regionu usedila je u vreme kada lideri Pentagona nastavljaju da insistiraju da ne žele da koriste snage kao bi ugušili proteste.

Ranije u sredu, Esper je rekao da ne podržava raspoređivanje vojske radi gašenja protesta koji već osam dana traju u SAD zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom privođenja.

- Ne podržavam pozivanje na Zakon o pobuni - rekao je Esper govoreći u Pentagonu. On je istakao da bi mogućnost korišćenja vojske u cilju sprovođenja zakona trebalo koristiti samo u krajnjem slučaju, i to samo u hitnim i najtežim situacijama.

AP je u redu preneo da će vojnici 82. vazduhoplovne jednice prvi napustiti Vašington i vratiti se kući u Fort Brag u Severnoj Karolini.

Ostatak aktivnih trupa, koji su se nalazili u vojnim bazama izvan grada u severnoj Virdžiniji i Merilendu, takođe je trebalo da budu pušteni kući u narednih nekoliko dana, ako to uslovi dozvole.

Pentagon je, međutim, promenio te planove.

- Ovo je dinamična situacija - rekao je Mekarti dodajući da će snage 82. jednice ostati još 24 sata i da se radi na njihovom povlačenju i vraćanju kući.

Aktivne trupe stavljene su na raspolaganje za intervenciju u Vašingtonu, ali nisu korišćene kao odgovor na proteste.

Oko 1.300 vojnika aktivnih vojnih snaga dovedeno je u Vašington početkom ove nedelje pošto su protesti koji se održavaju zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijske akcije u Minesoti postali nasilni.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Šef Pentagona odlučio: Vojska ostaje na ulicama Vašingtona

Izvor: Večernje novosti, 05.Jun.2020, 06:56

Usred antirasnih protesta u Sjedinjenim državama, Mark Esper promenio odluku o povlačenju trupa iz prestonice. Oštar odgovor Trampa bivšem ministru odbrane Džejmsu Matisu ŠEF Pentagona Mark Esper je naglo poništio raniju odluku da se iz Vašingtona povuče 1.300 aktivnih...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.