MELONI ĆE MORATI POVUĆI DRASTIČNE POTEZE? Hoće li Italija izaći iz kineske inicijative Pojas i put?

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Apr.2023, 09:45

MELONI ĆE MORATI POVUĆI DRASTIČNE POTEZE? Hoće li Italija izaći iz kineske inicijative "Pojas i put"?

Italija bi mogla da se povuče iz kineskog infrastrukturnog projekta "Pojas i put" usred rastućih tenzija između Vašingtona i Pekinga, ukazuju izvori za "Blumberg".

Italija je jedina članica G7 koja je potpisala memorandum o razumevanju sa Kinom o tom projektu, a koji ističe sledeće godine.

Američki portal navodi da je premijerka Đorđa Meloni želela da objavi učešće Italije u "Pojasu i putu" do samita G7 u maju, ali da još uvek nije odlučeno hoće li memorandum >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << o razumevanju biti obnovljen ili ne.

Izvori tvrde da je mišljenje o budućnosti sporazuma u Meloninoj administraciji podeljeno, odnosno njena partija Braća Italije zalaže za izlazak iz sporazuma, dok drugi pozivaju da se pri njemu ostane.

Pre nego što je izabrana za premijera, proamerički orijentisana Meloni je tvrdila da sporazum sa Kinom predstavlja "veliku grešku", ali je u međuvremenu ublažila svoju retoriku o "Pojasu i putu".

Memorandum o razumevanju je prvobitno potpisan 2019. godine i automatski će biti produžen u martu 2024. godine, osim ako Meloni ne odluči da odustane.

Iako sam sporazum nije doveo do dublje saradnje između Italije i Kine, analitičari upozoravaju da bi njegovo ukidanje dovelo do ekonomskih i diplomatskih reperkusija i pogoršanja italijansko-kineskih odnosa.

Dve zemlje imaju jake ekonomske veze. Italija je treći najveći uvoznik kineske robe u EU i četvrti najveći izvoznik robe u tu zemlju, posebno kada su u pitanju italijanski luksuzni brendovi.

Dilema Rima je utoliko veća usled pogoršanja odnosa Vašingtona i Pekinga, a što nosi posledice i na EU, inače čvrstog saveznika SAD koji takođe snažno zavisi od ekonomskih odnosa sa Pekingom. SAD uvode kontrolu izvoza ključnih tehnologija kako bi sprečile da dođu do Kine i pozivaju Evropu da sledi njihov primer, što Kina pokušava da spreči.

- Italija je zaglavljena između kamena i nakovnja, a sudbina sporazuma o saradnji je prava diplomatska zagonetka za Meloni. Obnavljanje bi poslalo veoma tešku poruku Vašingtonu, ali suprotno bi dovelo do zatezanja u odnosima sa Kinom - rekla je Frančeska Đireti, analitičarka Merkator instituta za kineske studije, za Blumberg.

Čini se da u ovom trenutku italijanska vlada naginje ka tome da ne obnovi sporazum, ali u ovom scenariju će biti ključna koordinacija sa SAD i drugim saveznicima zarad reakcije na mogući odgovor, dodala je ona.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.