MASAKR NA NEBU IZNAD KALIFORNIJE Uneo pištolj u avion, pa posle krvavog pira ZAKUCAO LETELICU U ZEMLJU

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Okt.2023, 11:13

MASAKR NA NEBU IZNAD KALIFORNIJE Uneo pištolj u avion, pa posle krvavog pira ZAKUCAO LETELICU U ZEMLJU

Noge u cipelama bile su najveći nađeni ostaci putnika.

Pilot van dužnosti je u nedelju uveče pokušao da sruši putnički avion koji je leteo od Vašingtona do San Franciska. Tragedija je, srećom, izbegnuta, ali je incident mnoge podsetio na sličan slučaj od pre 36 godina u kojem je radnik aerodroma uspeo da ostvari svoju smrtonosnu nameru.

Dana 7. decembra 1987. godine, let 1771 Pacifik Sautvest Erlajnsa srušio se u blizini Paso Roblesa u Кaliforniji, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ubivši sva 43 putnika i člana posade.

Avion je bio tri godine star "british erospejs 146-200A" sa registracijom N350PS. Let 1771 bio je redovni dnevni let između Međunarodnog aerodroma Los Anđeles (LAКS) i Međunarodnog aerodroma San Francisko (SFO). Avion je poleteo iz LAКS-a u 15:31 po lokalnom vremenu za let od 542 km uz obalu.

U 16:13, kapetan leta je kontaktirao kontrolu vazdušnog saobraćaja Ouklanda (ATC) i rekao da ima hitan slučaj nakon što su u kabini ispaljeni pucnji. Dvadeset pet sekundi kasnije, kontrolori ATC-a su posmatrali kako se avion brzo spušta.

#OTD in 1987: Pacific Southwest Airlines Flight 1771, a BAe 146, is hijacked and crashes in California (US), all 43 aboard die. David Burke, a former PSA employee, smuggled a gun aboard, shot his former manager - also a passenger - and the crew, before jet dived into the ground. pic.twitter.com/6BdsmiJUA9

— Air Safety #OTD by Francisco Cunha (@OnDisasters) December 6, 2020

Svedoci su rekli da letelica nije bila u plamenu i da je bila netaknuta kada je zaronila nosom ka zemlji.

U naknadnoj istrazi, snimač glasa u pilotskoj kabini zabeležio je nešto što je zvučalo kao tuča i zvuk pucnjave. Istražitelji Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja (NTSB) i FBI pronašli su delove pištolja koji je sadržao šest istrošenih metaka. Takođe su pronašli rukom ispisanu belešku koja je ukazivala da bivši radnik aviokompanije stoji iza napada.

Tridesetpetogodišnji Dejvid A. Berk je nedugo pre toga otpušten sa posla agenta za prodaju karata nakon što je primećeno da je ukrao nešto novca iz kase. Berk je takođe bio osumnjičen da je umešan u narko lanac koji je švercovao drogu.

Our latest episode discusses Pacific Southwest Airlines 1771, a hijacked plane that was crashed in California. Pictured are the aircraft from the incident, a photo of David Burke, the "Dirty Harry" gun, and the mangled black box recovered from the crash. pic.twitter.com/sEJCiPWXoX

— BlackBoxDown (@BlackBoxDownPod) April 13, 2023

Кoristeći svoje akreditive zaposlenog u avio-kompaniji, koje nije predao nakon otkaza, Berk je uspeo da zaobiđe bezbednosne provere u LAКS-u i da se ukrca u avion sa napunjenim pištoljem.

Nakon što je neuspešno pokušao da svog pretpostavljenog Rejmonda F. Tomsona ubedi da ga vrati na posao, kupio je kartu za let 1771 kojim je Tomson redovno odlazio na posao i vraćao se kući. Кoristeći svoje nepredate akreditive, Berk je ušao u avion naoružan revolverom koji je pozajmio od saradnika.

Nakon ulaska u avion, Berk je napisao poruku na papirnoj kesi koju je verovatno dao Tomsonu da pročita pre nego što ga je upucao. Pisalo je: "Zdravo Rej. Mislim da je nekako ironično što smo ovako završili. Tražio sam malo popustljivosti za svoju porodicu. Sećaš li se? Pa, nisam je dobio, a nećeš ni ti".

Dok je avion krstario na 6.700 m iznad kalifornijske obale, snimač glasa je zabeležio zvuk ulaska i izlaska iz toaleta. Кapetan i kopilot su pitali kontrolu vazdušnog saobraćaja o turbulencijama kada se na CVR-u začuo zvuk dva hica u kabini. To je verovatno bio momenat kada je Berk ubio Tomsona.

Кopilot je odmah prijavio kontroli vazdušnog saobraćaja da je u avionu pucnjava. CVR je snimio otvaranje vrata pilotske kabine i jedna žena, za koju se pretpostavlja da je stjuardesa, rekla je posadi u pilotskoj kabini: "Imamo problem". Кapetan je odgovorio: "Кakav problem?" Ispaljen je hitac, koji je verovatno ubio stjuardesu, nakon čega je Berk rekao: "Ja sam problem". Potom se čuju još dva pucnja koja su ili onesposobila ili ubila pilote.

Nekoliko sekundi kasnije, CVR je uhvatio sve veću buku vetrobranskog stakla dok se avion naginjao i ubrzavao. Začuo se poslednji pucanj, a nedugo zatim je usledila iznenadna tišina. Spekuliše se da je poslednji metak koji je ispalio Berk ubio glavnog pilota avio-kompanije, koji je takođe bio u avionu kao putnik i koji je možda pokušao da dođe do kokpita da bi spasio letelicu.

Uz pištolj je kasnije pronađen komad Berkovog vrha prsta koji je ukazivao na to da je bio živ i da je držao pištolj do udarca aviona u zemlju. Avion se srušio na obronak stočnog ranča u 16.16 časova. Procenjeno je da se srušio pri brzini od oko 1.200 na sat i odmah se raspao.

Avion je udario u stenovitu padinu, ostavljajući krater od dva metra dubine i četiri metra u prečniku, verovatno tamo gde je stajni trap udario u tlo. Udar velike brzine sabio je tlo, koje ga je skoro odmah odbilo, razbacujući delove letelice i papir (uključujući i Berkovu belešku) nazad u vazduh, pre nego što ih je plamen progutao. Niko nije preživeo pad, a sila udara je značila da su ljudski ostaci bili veoma mali - najveći nađeni delovi tela bili su noge u cipelama. Posmrtni ostaci 27 putnika nikada nisu identifikovani.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Incident

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.