Lavrov: Vašington rešava zadatke antiruske politike na račun evropskih zemalja

Izvor: Vostok.rs, 30.Nov.2017, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Vašington rešava zadatke antiruske politike na račun evropskih zemalja

Taktika tima američkog predsednika Donalda Trampa malo se razlikuje od politike administracije bivšeg predsednika Baraka Obame, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Prema njegovim rečima, mnoge konkretne akcije sadašnjih vlasti SAD imaju inertnu prirodu.

„Štaviše, uz dodavanje antiruskog lobija u Vašingtonu u različitim oblastima se preduzimaju svi novi neprijateljski koraci“, rekao je Lavrov u intervjuu za italijanski list „Libero“.

On je naglasio da se proširuju jednostrane sankcije, sprovode globalni protivraketni planovi i povećava vojni kontingent NATO-a i SAD u blizini ruske granice.

Prema njegovim rečima, na talasu rusofobne histerije usvojen je zakon „O borbi protiv protivnika Amerike posredstvom sankcija“.

„Neviđeni napadi bili su zatvaranje Konzulata Rusije u San Francisku i oduzimanja pet diplomatskih objekata koji su naša državna imovina“, zaključio je ministar.

Ruski ministar je dodao da Vašington rešava zadatke svoje antiruske politike na račun evropskih zemalja.

„Sada je jasno da su sankcije briselskih birokrata po instrukcijama iz Vašingtona kao bumerang pogodile nacionalne evropske proizvođače. Oni su izgubili deo svojih položaja na ruskom tržištu i nastavljaju da imaju značajne gubitke. Amerika nije pretrpela nikakvu štetu, jer je naš promet sa njom mizeran. Ispostavlja se da svoje antiruske zadatke u američkom establišmentu žele da se realizuju na račun Evropljana i rukama Evropljana“, naglasio je Lavrov.

Rusija je otvorena za konstruktivan rad sa SAD po svim pitanjima, ali će na neprijateljske korake odgovarati po principu reciprociteta, rekao je on.

Rusija se nada da će se zdrav razum u skoroj budućnosti vratiti u Vašington, dodao je ruski šef diplomatije.

„Zbog toga je za sada teško očekivati bilo kakve pozitivne korake od Vašingtona. Zbog divljanja rusofobije preko okeana potencijal za saradnju u svetskim i bilateralnim pitanjima u značajnoj meri ostaje neiskorišćen“, istakao je Lavrov.

Što se tiče saradnje sa Evropskom unijom, Rusija će je razvijati onim tempom za koji su spremni evropski partneri.

„Nadamo se da će strukture Evropske unije pronaći u sebi snagu da napuste izgradnju ruske politike po principu ’najmanjeg zajedničkog imenitelja‘ i da prestanu da budu na povocu malobrojne, ali izuzetno agresivne grupe rusofoba unutar EU. Sa svoje strane, mi ćemo razvijati saradnju onim tempom za koji evropski partneri budu spremni“, kazao je Lavrov.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut




Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Iran: Trampova politika u Zalivu je opasna i pogrešna

Izvor: Blic, 01.Dec.2017, 00:47

Politika američkog predsednika Donalda Trampa u Persijskom zalivu je opasna i pogrešna, izjavio je ministar spoljnih poslova Irana Mohamad DŽavad Zarif...On je tokom konferencije u Rimu kritikovao Trampa zbog zahtevanja da se ponovo pregovara o sporazumu sa Iranom iz 2015. godine, koji za cilj ima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.