Lajčak u Vašingtonu o KiM: Naš cilj je...

Izvor: B92, 25.Jun.2023, 23:36

Lajčak u Vašingtonu o KiM: "Naš cilj je..."

Specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je nedavno imao produktivne razgovore u Vašingtonu.

Kako je naveo, reči je bilo o situaciji na Zapadnom Balkanu i zajedničkim naporima SAD i EU za deeskalaciju stanja na severu KiM.

"Bilo je veoma važno otići u SAD i uporediti zabeleške sa mojim kolegama tokom osetljivog vremena. Susreo sam se sa podsekretarom SAD Viktorijom Nuland i specijalnim savetnikom američkog Stejt >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << departmenta Derekom Šoleom. Podelili smo zajedničku procenu o situaciji na severu Kosova. Naglasili smo značaj momentalne deeskalacije i povratka dijalogu pod okriljem EU", naveo je Lajčak na Fejsbuku.

On je dodao da je sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom razmenio utiske o situaciji u regionu, kao i da je pričao sa još nekim američkim zvaničnicima.

"Naša bliska saradnja i snažna podrška Amerike je vrlo značajna. Ovi razgovori su uglavnom usmereni na bezbednosnu situaciju, neophodne korake ka deeskalaciji i smeru kojim će ići dijalog i Zapadni Balkan, generalno", istakao je Lajčak.

On je dodao da se vratio u Brisel kako bi pomogao visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju u sazivanju kriznog menadžmenta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

"Naš cilj bio je da nađemo izlaz iz situacije na severu Kosova, koja je nastavila da bude napeta. U ime EU, predstavili smo jasna očekivanja obema stranama, koja se zasnivaju na tri elementa: deeskalaciji, novim izborima i povratku implementaciji sporazuma iz Ohrida. Narednih dana, ostaćemo u bliskom kontaktu sa obe strane, dok ćemo paralelno pažljivo pratiti razvoj na terenu", rekao je Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.