Kvar na elektro mreži izazvao najveći požar u istoriji Teksasa

Izvor: VOA, 07.Mar.2024, 22:28

Kvar na elektro mreži izazvao najveći požar u istoriji Teksasa

Ostin — Kompanija za snabdevanje strujom Eksel enerdži objavila je da je njena oprema mogući uzročnik navećeg požara u istoriji Teksasa, u kojem je izgorelo više od 400.000 hektara zemlje. "Na osnovu dostupnih informacija, Eksel enerdži priznaje da je njena oprema verovatno bila uzročnik požara",  navodi se u saopštenju. Stotine domova su uništene u požaru. Poginulo je najmanje dvoje ljudi i više od 3.000 životinja na farmama. Eksel enerdži se sada suočava sa najmanje jednom tužbom. Vašington post je objavio da je priznanje kompanije stiglo nakon što su isplivali dokazi da je elektro mreža u Teksasu bila preopterećena u satima neposredno pred požar, koji su raspirivali i jaki vetrovi. List piše da je firma koja kontroliše rad elektro mreže Visker labs registrovala čak 50 kvarova na sistemu.  U SAD nije neobično da su kompanije koje distribuiraju struju odgovorne za požare. Slično je bilo i na Havajima, gde je u požarima stradalo najmanje 100 ljudi. Okrug Maui podneo je tužbu protiv kompanije za snabdevanje strujom zbog požara u kojima je uništen i istorijski grad Lahaina. Snimci napravljeni neposredno pre nego što se požar proširio po gradu pokazuju da su strujni kablovi pali na zemlju i zapalili vegetaciju.  U Kaliforniji je u požaru 2021. godine izgorelo više od 400.000 hektara zemlje, a vatra je počela da gori nakon što je strujni kabl kompanije Pacifik gas elektrik pao na drvo. Godinu dana ranije, kompanija je priznala krivicu za više od 80 tačaka optužbi za ubistvo iz nehata, zbog velikog požara.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Kvar na elektro mreži izazvao najveći požar u istoriji Teksasa

Izvor: Danas, 08.Mar.2024, 00:04

Kompanija za snabdevanje električnom energijom "Eksel enerdži" objavila je da je njena oprema mogući uzročnik najvećeg požara u istoriji Teksasa, u kojem je su poginule najmanje dve osobe, izgorelo je više od 400.000 hektara zemlje, uništeno je više stotina kuća, a uginulo je više od 3.000...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.