Kovanica od bilion dolara

Izvor: Politika, 10.Jan.2013, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovanica od bilion dolara

U natezanju oko podizanja plafona za zaduživanje Obamine vlade čak i ozbiljni ekonomisti pominju opciju „platinskog novčića”

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – „Jeste šašavo, ali benigno, dok je druga opcija ne samo blesava nego i katastrofalna”, napisao je u svojoj kolumni u „Njujork tajmsu” Pol Krugman, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jedan od najpoznatijih američkih ekonomista, uključujući se u ovih dana sve aktuelniju debatu o predstojećem političkom sudaru predsednika Baraka Obame sa opozicijom u Kongresu, ovoga puta oko podizanju limita za zaduživanje vlade.

Obamina administracije će praktično „udariti u plafon” već sredinom februara, ako se dotle ne postigne dogovor sa republikancima o novoj zakonskoj granici za pozajmljivanje. To znači da bi najveća ekonomska sila praktično bankrotirala, jer ne bi više mogla da plaća svoje račune, uključujući tu i otkup dospelih obveznica u posedu Kine, Japana i drugih stranih i domaćih investitora kojima je finansiran dosadašnji budžetski deficit.

Ovo je doduše već viđeno u leto 2011, kada je dogovor postignut u minut do 12, i zbog čega je agencija „Standard i Purs” prvi put u istoriji smanjila kreditni rejting SAD.

Republikanci, koji su početkom godine izgubili bitku sa Belom kućom oko „fiskalne litice”, ovoga puta najavljuju da će pitanje novog limita za zaduživanje iskoristiti da iznude ono što u minuloj rundi nisu uspeli: ozbiljno smanjivanje državnih socijalnih programa, u skladu sa njihovom ideologijom po kojoj – što sa manje para raspolaže federalna vlast, to bolje.

U ovom kontekstu pojavila se i ideja o platinskom novčiću (jednom ili dva) od bilion dolara. Po jednom zakonu iz sredine devedesetih, Trežeri department (ministarstvo finansija) može da kuje platinske novčiće i odredi im svaku vrednost, što uključuje i mogućnost da bez obzira na sadržaj dragocenog metala u toj kovanici, ona može da ima nominalnu vrednost i od bilion (hiljadu milijardi) dolara.

Taj novčić (ili dva, više se ne pominje) bio bi deponovan kod Federalnih rezervi (centralne banke), koje bi onda na račun vlade prebacile bilion (ili dva), pa zbog toga ne bi bila potrebna nova odluka Kongresa (odnosno Predstavničkog doma u kome republikanci imaju većinu) o novom plafonu za zaduživanje. A kolateralni rezultat bio bi i očuvanje socijalnih programa, namenjenih pre svega siromašnijim i starijim Amerikancima.

U svojoj najnovijoj kolumni Pol Krugman, na pitanje da li bi predsednik Obama trebalo da iskoristi opciju platinskog novčića, ako republikanci pokušaju da Ameriku gurnu u bankrot, odgovara: „Apsolutno”.

Za to su i neki kongresmeni iz redova demokrata. Argument za to nije samo unutrašnji, već i globalne posledice nemogućnosti SAD da servisira svoje dugove, od kojih bi panika na svetskim berzama bila prva, posle čega bi usledio novi krug opšte recesije.

Podizanje zakonske granice za zaduživanje države dosad je bila rutinska stvar. Primerice, za osam godina predsednikovanja Ronalda Regana, koga republikanci često prizivaju kao uzornog lidera, to je učinjeno čak 18 puta.

Da li bi štampanje novih dolara kojima bi „pokriće” bio platinski novčić izazvalo inflaciju? Ekonomisti tvrde da ne bi, jer bi troškovi države bili isti kao kad bi Kongres ozvaničio novi plafon za pozajmljivanje.

Uprkos svemu, utisak je da je malo izgleda da ovo „šašavo” rešenje bude primenjeno. Obama nije za ovu vrstu prečica, pa čak nije voljan ni da potegne 14. ustavni amandman, koji kaže da vlada SAD ne sme da bude dovedena u poziciju da ne može da namiruje svoje finansijske obaveze.

Zbog toga je čarobni novčić od platine samo adut u vašingtonskom političkom pokeru. Neki kolumnisti misle da bi to mogla da bude i provokacija republikanaca da diskredituju predsednika. Kako god bilo, ulog je veliki.

Milan Mišić

objavljeno: 10.01.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.