Izvor: Blic, 18.Feb.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Povlačenje ambasadora iz zemalja koje priznaju Kosovo

Vlada Srbije naložila je ambasadoru u Vašingtonu da se hitno vrati u Beograd, što je mera koja će važiti za sve zemlje koje priznaju jednostranu nezavisnost, rekao je večeras premijer Vojislav Koštunica.

U obraćanju poslanicima Skupštine Srbije, Koštunica je rekao da su priznanjem nezavisnosti Kosova, SAD pred celim svetom "pokazale nasilničko lice politike sirove sile".

Koštunica je ponovio da Srbija nikada neće priznati lažnu državu Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na svojoj teritoriji i da će za državu pokrajina ostati sastavni i neodvojivi deo Srbije.

"Danas počinje naša dugotrajna borba da u potpunosti vratimo celokupnu pokrajinu u ustavnopravni poredak Srbije. To je naš cilj i Srbija će ga ostvariti. Ako ne možemo da ga potpuno ostvarimo danas, ostvarićemo ga sutra, jer Srbija mora biti slobodna", rekao je on.

Koštunica je rekao da je povratak Kosova i Metohije u ustavnopravni poredak zemlje u skladu sa važećim normama međunarodnog prava i zaštita građana u pokrajini koji poštuju ustavni poredak trajni i najznačajniji zadatak i glavni cilj buduće državne politike.

"Nasilje i silu ostavimo onima koji su se pred celim svetom njome obrukali. Srbija mora sačuvati stabilnost da bi sačuvala i branila Kosovo. Koristim ovu priliku da pozovem i zamolim sve građane na mir, da mirno protestvuju i da ne ruše svoje gradove i svoju zemlju", rekao je on.

Koštunica je ocenio da su proglašenjem nezavisnosti Kosova pogaženi Povelja UN, Rezolucija Saveta bezbednosti 1244, Završni helsinški akt i sve norme međunarodnog prava na kojima počiva svetski poredak.

"Jednostrano proglašenje lažne države Kosovo predstavlja direktno ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, njenog Ustava i ustavnog poretka, kao i svih legalnih i legitimnih akata koje su donele najviše državne institucije Srbije", kazao je on.

Koštunica je dodao da je Vlada Srbije odlukom od 14. februara unapred poništila sve protivpravne akte privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji i proglasila ih nevažećim i ništavnim. Ništavna je i odluka EU o slanju misije u južnu pokrajinu.

Premijer je optužio SAD i NATO da su omogućili proglašenje nezavisnosti "pod okriljem surove sile" i zahvaljujući neprincipijelnoj politici i da je dokaz za to namera da se u sprovođenju te politike po svaku cenu zaobiđe UN.

Jovanović: Kosovo je tragična istina za Srbiju

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije u parlemantu Čedomir Jovanović ocenio je večeras da je Kosovo nesrećna istina za Srbiiju koja je "tužna i tragična".

"Nije ovo naš prvi poraz, puno ih je za nama. Ovaj poraz boli jer se kod njega prelama puno nepravde i surovosti zato što se svako od nas oseća žrtvom", kazao je Jovanović na vanrednom zasedanju Narodne skupštine. On je rekao da je potrebna hrabrost za suočavanje s pogrešnom politkom koja je vođena ranijih godina. Jovanović je rekao da je sam očekivao da "Kosovo možemo da vratimo u Srbiju" ali i da je verovao da će Srbija da se promeni. On je izrazio uverenje da će u vremenu koje je pred nama Srbija moći da izgradi sebe i da će biti "moguće drugačije veze između Kosova i Srbije".

Jovanović je kazao da ne postoji ni jedna država koja bi se složila s jučerašnjim postupkom, ali je istako da se "Srbija isto tako ne ponaša kao druge zemlje" i da je ranije "gazila međunarodno pravo čime je dala pravo i drugima da ga pogaze".

Nikolić: Borba neće prestati do povratka Kosova i Metohije

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je večeras da borba Srbije neće prestati dok Kosovo i Metohiju na "ovaj ili onaj način" ne bude vraćeno u ustavni okvir Srbije.

Nikolić je u Skupštini Srbije rekao da je juče bio jedan od najtežih dana u istoriji Srbije, ali istovremeno i dan kada je počela borba za povratak Kosova i Metohije.

"Srbija, apsolutnim angažovanjem, mora da da pokaže da nikada ni jednog građanina Kosova i Metohije neće ostaviti na cedilu", rekao je Nikolić za skupštinskom govornicom.

On je rekao da će SRS na večerašnjoj sednici biti opozicija delu ili celoj vladi, jer kako je istakao "nije ubeđen da vlada u ovom sastavu može ići do kraja u obranu Kosova i Metohije".

"Danas nam je Amerika i Evropska unija otimaju Kosovo i Metohiju, a huliganima se nazivaju oni koji su nagrnuli u Beograd jer nisu znali šta će od sebe", rekao je Nikolić i osudio napade na one koji su kako je naveo "osvetlali obraz Srbije".

On je rekao da od predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice očekuje da u nerednim danima danima odluči gde će dalje - da li sa onima koji su direktno doveli do otimanja Kosova ili onim putem koji je patriotski i težak.

"Ako samo dva načina postoje da se sačuva Kosovo i Metohija, ako je jedno rat a drugo diplomatija, a diplomatija nije uspela kako će predsednik Srbije da odgovori, da li je to rat?, upitao je Nikolić.

Nikolić je pozvao građane Srbije da u četvrtak pokažu šta Srbija misli o otimanju Kosova i Metohije, istakavši da se kalendar računa od 17 februara "do dana kada ćemo da se izborimo za Kosovo i Metohiju".

Čanak: Priča o Kosovu da sakrije nesposobnost Vlade Srbije

Šef vojvođanskih poslanika Nenad Čanak ocenio je večeras da Vlada Srbije nikada iskreno nije želela da spreči otcepljenje Kosova i optužio njene predstavnike da samo žele da skrenu pažnju sa svoje nesposobnosti da reše osnovne životne probleme građana.

U obraćanju poslanicima parlamenta, Čanak je rekao da Srbija nema zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast na Kosovu.

On je optužio partije koje su glasale za usvajanje trenutnog Ustava da su taj akt donele ne da bi branile Kosovo i Metohiju, već da bi bila izbačena odredba po kojoj se napuštanje dela teritorije smatra veleizdajom, kako je bilo navedeno u prethodnom Ustavu.

Čanak je proces usvajanja Ustava nazvao "vandalskim i divljačkim" i dodao da je taj pravni akt donet "krađom glasova".

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine je priznao da je proglašenje nezavisnosti Kosova protivpravan akt, ali je dodao da je protivpravna bila i odluka o, kako se izrazio, ukidanju autonomije Vojvodine 1988. godine.

On je kritikovao građane koji učestvuju u nasilnim demonstracijama nakon proglašenja nezavisnosti i ocenio da svojim aktivnostima "sramote srpsku zastavu kojom se zaklanjaju".

Skupština poništila proglašenje nezavisnosti Kosova

Skupština Srbije potvrdila je večeras vladinu odluku o poništavanju protivpravnog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

Za prihvatanje predloga Vlade Srbije, na vanrednoj sednici, glasalao je 225 poslanika. Nije bilo bilo uzdržanih ni poslanika koji su glasali protiv. Pre glasanja utvrđeno je da je u sali bilo prisutno 234 poslanika.

Skupština Srbije potvrdila je da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo jedinstvenog i nedeljivog ustavnog i državnopravnog poretka Srbije na osnovu Ustava Srbije i Povelje UN.

Tom odlukom, koju je vlada usvojila 14. februara, poništavaju se akti i radnje privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji kojima se proglašava jednostrana nezavisnost, jer "narušavaju suverenitet i teritorijalnu celokupnost Srbije zajemčenu Ustavom Srbije, Poveljom UN, Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine i drugim rezolucijama Saveta bezbednosti, kao i važećim međunarodnim pravom".

Ti akti i radnje "predstavljaju nasilno i jednostrano otcepljenje dela teritorije Republike Srbije, i zato su nevažeći i ništavni", navodi se u odluci.

"Ovi akti i radnje ne proizvode nikakvo pravno dejstvo u Republici Srbiji, kao ni i u međunarodnom pravnom poretku. Jednostrano otcepljenje dela teritorije suverene države predstavlja pravno nasilje nad Republikom Srbijom i nasilje nad važećim međunarodnim pravom", piše u odluci.

Skupština Srbije je u svojoj odluci potvrdila da su "Srbi i svi građani Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija koji priznaju državu Srbiju u potpunosti punopravni i ravnopravni građani Republike Srbije, i da imaju puno pravo da ne priznaju nelegalne akte o proglašavanju jednostrane nezavisnosti".

Potvrđena je i spremnost da na teritoriji Kosova i Metohije Vlada sprovodi Ustav i zakone, kao i celokupan pravni poredak Srbije.

U odluci koju je Vlada Srbije usvojila proglašavaju se ništavnim sve odluke organa Evropske unije o slanju misije na Kosovo i Metohiju.

"Kao protivpravne, ove odluke za Republiku Srbiju nemaju nikakvo pravno dejstvo i ne proizvode bilo kakve obaveze Republike Srbije prema Evropskoj uniji, niti prema bilo kome ko bi ih sprovodio", navodi se.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.