Korupcija u srcu demokratije

Izvor: Vostok.rs, 26.Jul.2012, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korupcija u srcu demokratije

26.07.2012. -

U SAD, obuhvaćenih predizbornim strastima, razbuktava se korupcioni skandal, koji proliva svetlost na to kakvim metodama se vodi kampanja. U centru skandala je gradonačelnik okruga Kolumbija (a u suštini gradonačelnik američke prestnice – Vašingtona) Vinsent Grej.

Saradnike njegovog štaba su uhvatili u nezakonitom korišćenju baza podataka stanovnika okruga, a ranije je nekoliko saradnika Greja bilo proglašeno krivim za dobijanje sumnjivog novca >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << za njegovu predizbornu kamapnju. Mahinacije su otkrivene između ostalog zahvaljujući radu novinara koji pregledaju hiljade dokumenata u traganju za sumnjivim dejstvima političara.

Prva etapa istrage je pokazala da je kampanja bila vrlo nepoštena. Kao prvo, preko 650 hiljada dolara ilegalnih priloga u fond Greja prošlo je mimo zvaničnih računa i deklaracija. Osim toga, podčinjeni Greja su potkupili njegovog konkurenta kako bi on kritikoao trećeg kandidata (prethodnog gradonačelnika) u zamenu za dužnost činovnika. Ali od ovih optužbi Vinsent Grej se uspešno ogradio, izjavivši da ništa nije znao o finansijskim mahinacijama saradnika.

Ali sada je započela druga etapa. Ovog puta se ispostavilo da je Grejov štab nezakonito iskoristio zatvorene baze podataka o stanovnicima okruga. Ovu informaciju su iskoristili za ciljanu reklamnu kampanju, formiranje siskova birača i dobiajnje glasova na prejmeriz i u toku samog glasanja. I ponovo gradonačlenik pokušava da se izvuče. Ali obaveze, po svemu sudeći, promenile su se. Tužilaštvo aktivno aludira da činivnik nije mogao da zna šta se dešava. A sam Grej je zauezo odbrambeni stav, prikrivajući se advokatima i ograničava šturim komentarima.

- Kao prvo ja želim da kažem da ljudi treba da se sete da sam bio jedan od onih koji su upravo tražili da se sprovede istraga. Nisam znao do kojih rezultata će to dovesti i da ćemo se naći tamo gde smo se našli sada. Ja sam jedan od glavnih pristalica transparentnosti ove situacije i uopšte čitave vlasti. Istraga traje, mi se nadamo da će uskoro biti rezultati. I tada ćemo moći da govorimo detaljnije o događajima.

Troje članova opštinskog saveza okruga Kolubmija već je zatražilo od gradonačelnika da da ostavku. Po njihovom mišljenju, otrkivene činjenice su diskreditovale gradonačelnika Vašingtona. I to mišljenje postaje sve rasprostranjenije među stanovnicima grada. Prema anketiranju lista Vašington Post, skoro 60% stanovništva razočarano je radom Vinsenta Greja, govori reporter Majk Debonis.

- Glavni rezultat ovog anketiranja je sledeći: većina stanovnika Vašingtona smatra da gradonačelnik treba da ode u ostavku. I izaziva posebnu zabrinutost činjenica kako će se rezultati podudariti sa sociološkim parametrima – polom, bojom kože, ekonomskim statusom, političkim simpatijama, ideologijom. U kojoj god grupi da gledamo rezultate – preko 40% je govorilo da on treba da ode. I još je važna činjenica – 49% tamnokožog stanovništva Vašingtona (birači Vinsenta Greja) hteli su da gradonačelnik da ostavku.

Za sada Vinsent Grej odbija da napusti svoju dužnost. Motivacija je jednostavna: Ja ne smatram sebe krivim. Momak koga svako jutro vidim u ogledalu u kupatilu dopada mi se. Između ostalog sve može brzo da se promeni. Istražitelji i novinari već su osetili miris krvi i počinju proveru novih aspekata rada administracije okruga Kolumbija. Uz to o neophodnosti da ode na vreme u senku Greju mogu da nagoveste i njegove kolege iz Demoraktske stranke. Uoči izbora za predsednika i uopšte u kontekstu žestokog sukoba sa republikancima, novi snakdali stranici nisu potrebni.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/chesbayprogram/cc-by-nc    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.