Koljačica Srba Azra neće u BiH

Izvor: Glas javnosti, 10.Jul.2011, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koljačica Srba Azra neće u BiH

VAŠINGTON - Azra Bašić, optužena za ratne zločine nad zarobljenim srpskim civilima tokom rata u Bosni i Hercegovini, izjavila je pred federalnim sudom u Leksingtonu, u američkoj državi Kentaki, da treba da joj bude dozvoljeno da ostane u SAD, umesto da bude izručena BiH.

Američki zvaničnici žele da izruče 52-godišnju Bašićevu u BiH kako bi se tamo suočila sa optužbama za mučenje i ubistva zarobljenih Srba u tri logora kod Dervente, od aprila do juna 1992. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dok je bila komandant u hrvatskoj jedinici.

Optužnica je tereti za paljenje zatvorenika, čupanje noktiju, otkidanje ušiju i urezivanje krstova i slova "s" u meso zatvorenika, prenosi Srna.

Njen advokat Patrik Neš, javlja AP, tvrdi da određena međunarodna pitanja stoje na putu njenom izručenju, uključujući nedostatak sporazuma između BiH i SAD.

Sudija Robert Veir rekao je da će odluku o ovom pitanju doneti kasnije, a ročište na kome će se raspravljati o njenom izručenju zakazano je za 22. august.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.