Ko su bostonski bombaši?

Izvor: B92, 19.Apr.2013, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko su bostonski bombaši?

Vašington -- FBI identifikovao osumnjičene za bombaški napad u Bostonu kao braću Đohara (19) i Tamerlana (26) Carnajeva, poreklom iz ruske oblasti nedaleko od Čečenije.

Oni su pre dolaska u SAD, gde legalno borave već godinu, živeli u Turskoj, saznaje AP. Pojedini mediji navode i da su neko vreme proveli i u Kazahstanu.

Đohar, za kojim policija intenzivno traga, dobio je 2011. stipendiju od 2.500 dolara i studirao je u Kembridžu. Njegov stariji brat Tamerlan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je takođe bio student i planirao je da postane inženjer.

Pretpostavlja se da braća Carnajev najverovatnije potiču sa Kavkaza. NBC javlja da su se obojica preselila u SAD sa porodicom 2002. ili 2003. godine i da je Tamerlan dobio dozvolu za trajni boravak 2007. Takođe, jedan od njih ima čak i američku vozačku dozvolu.

Đohar je na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte naveo da živi u Bostonu i da studira u Kembridžu. On je napisao i da je od 1999. do 2001. pohađao jednu školu u Mačkali, glavnom gradu Dagestana. Portparol škole izjavio je za "Raša tudej" da je Đohar za godinu dana, koliko je proveo u toj školi, nije ostavio ni dobar ni loš utisak. Takođe, na njegovom profilu vidi se i da je bio povezan sa nekoliko Čečena.

Na njegovom profilu, kome je poslednji put pristupio s mobilnog telefona u vreme pucnjave u Bostonu, uglavnom su postavljene šale. Pojedini korisnici, koji su svoje komentare postavili na ruskom jeziku, optužili su ga da stoji iza bombaškog napada.

Tamerlan je ubijen rano jutros tokom policijske potere, u kojoj su se čuli pucnjava i eksplozije. Mediji nezvanično saznaju da je on takođe studirao u SAD, na Banker hil komjuniti koledžu. Kako navode, želeo je da postane inženjer, ali je pauzirao godinu dana.

Tamerlan je na svom profilu na Jutjubu postavio brojne snimke o islamu. U jednom delu, nazvanom "teroristi", izbrisana su dva video snimka.

U identifikaciji bombaša pomogao je Džef Bauman, koji je izgubio nogu u eksploziji, potvrdio je njegov brat Kris. Bauman je čekao devojku da pređe ciljnu liniju kada je muškarac, koji je imao kapu, naočare za sunce i crnu jaknu, pogledao u njega i spustio paket u kojem je bila bomba. Dva minuta kasnije, paket je eksplodirao, javlja britanski "Telegraf".

Časopis "Forin polisi" napravio je profil ubijenog bombaša i naveo da je Tamerlan navodno bio bokser i da se nadao da će dobiti američko državljanstvo ukoliko bude izabran za člana olimpijskog tima SAD. On je ranije rekao da će se, ako Čečenija ne postane nezavisna, na Olimpijadi radije boriti za SAD nego za Rusiju.

Prema profilu, Tamerlan je bio "posvećeni musliman". "Veoma sam religiozan", kazao je on jednom prilikom, navodeći da ne puši cigarete i da ne pije alkohol. "Nema više vrednosti. Ljudi ne mogu da se kontrolišu", dodao je Tamerlan.

Takođe, smatra se da je bio izolovan i da se nije družio sa strancima. "Nemam nijednog prijatelja Amerikanca. Ne razumem ih", objasnio je on.

"Sine, odustani i vrati se kući u Rusiju"

Agencija AP prenosi izjavu oca jednog od osumnjičenih koji je navadno rekao da je njegov sin “vešt student medicine i pravi anđeo”.

Otac je, kako navodi NBC, poručio sinu Đoharu, koji je u besktvu, da odustane i da se vrati kući u Rusiju.

Stric osumnjičenih Alvi Carni je, s druge strane, u intervjuu američkoj televiziji CBS, naveo da je od svoje snahe čuo da je Tamerlan ubijen.

“Ne mogu da verujem šta se dogodilo, to nije moguće. Moji bratanci nisu mogli to da urade”, naveo je Carni. “Ne verujem da su moji bratanci umešani u ovaj strašni incident”, dodao je on.

Carni je naveo i da su Đohar i Tamerlan odrasli u Kirgistanu, te da su se u Sjedinjene Države doselili pre sedam, osam godina.

On kaže da sa svojom braćom nije razgovarao godinama zbog “porodičnih problema”. “Juče su me zvali i rekli mi: ‘oprosti nam, razgovraćemo o ovome i od sada ćemo biti zajedno u svemu zauvek”, rekao je on.

“I meni je žao, ako su to učinili i meni je žao. Ovo je ludilo. Nije moguće. Ne mogu da verujem u to, ne mogu... To je ludilo, prosto neverovatno”, kaže on.

Sestra dvojice osumnjičenih za bombaški napad, čiji identitet nije otkriven, rekla je da ne zna šta se dogodilo i zašto su oni tako postupili, opisujući ih kao "divne ljude".

"On je bio nežan čovek pun ljubavi. Žao mi je porodica koje su izgubile svoje najmilije, kao što sam i ja izgubila svog voljenog brata", rekla je devojka, za koju je samo rečeno da živi u Nju Džersiju.

Ona je rekla da je celokupna situacija veoma potresla, dodavši da dugo nije videla svoju braću Džohara i Tamerlana.

Muškarac koji se predstavio kao suprug devojke, rekao je novinarima kroz odškrinuta vrata da on nije musliman, i da ga braća zbog toga nikada nisu prihvatila, pa nije imao priliku da ih upozna.

Agenti FBI su prethodno jutros pretresli stan ove porodice u Nju Džersiju, da bi proverili da nemaju veze sa nedavnim napadom u Bostonu.

"Optuženi nemaju veze sa Čečenijom"

Kako javlja dopisnica B92 iz Moskve, pres sekretar predsednika Čečenije Alvi Karimov izjavio da osumnjičeni za napade u Bosntonu nemaju nikakve veze sa Čečenijom jer je ta porodica davno napustila Čečeniju, otišla u drugi region Ruske federacije, odatle u Kirgistan pa onda u SAD.

"Na taj način osobe o kojima je reč nisu živele u Čečeniji kao odrasle osobe te ako su postali loši, onda za to treba pitati one koji su ih vaspitavali”, rekao je pres sekretar Ramzana Kadirova, prenosi internet portal Lenta.ru.

Čečenija je autonomna republika u sastavu Ruske federacije. Godine 1991. je jednostrano proglasila nezavisnost, koju je de fakto uživala sve do 1994. kada je vlada Borisa Jeljcina vojnom silom pokušala ponovno da uspostavi suverenitet. To je dovelo do prvog rusko-čečenskog rata, koji je završen primirjem i ruskim povlačenjem 1996. Tri godine kasnije, podstaknuta terorističkim i drugim napadima s čečenskog tla, Rusija je pokrenula tzv. drugi rusko-čečenski rat, koji traje i danas.

"Talačka kriza" u ruskom gradu Beslanu bila je jedna jedan od najtežih terorističkih napada u istoriji Rusije. Počela je 1. septembra 2004, nakon što su čečenski teroristi zauzeli jednu školu, a završena tri dana kasnije, napadom ruskih specijalnih jedinica. Tom prilikom poginulo je 344 ljudi, od čega 186 dece.

Čečenija je trenutno pod ruskom vojnom i policijskom kontrolom, ali se njoj suprotstavlja pokret otpora koji je u međuvremenu evoluirao od čečenskog nacionalizma prema islamskom fundamentalizmu. Ukoliko se dokaže da su braća Carnajev izvela napad u Bostonu i da su povezana sa teroristima, to će biti prvi put da su čečenski ekstremisti izveli bombaški napad na Zapadu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ko su braća bombaši?

Izvor: Mondo, 19.Apr.2013

FBI identifikovao osumnjičene za bombaški napad u Bostonu kao braću Džohara (19) i Tamerlana (26) Carnajeva, poreklom iz Čečenije...Oni su pre dolaska u SAD, gde legalno borave već godinu, živeli u Turskoj, saznaje AP. Pojedini mediji navode i da su neko vreme proveli i u Kazahstanu...NBC javlja...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.