Ko izdrži dan bez pametnog telefona dobije 100 dolara

Izvor: N1 televizija, 12.Jun.2017, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko izdrži dan bez pametnog telefona dobije 100 dolara

Direktorka jedne škole u Vašingtonu odlučila je da smanji sve prisutniju zavisnost od mobilnih telefona na zanimljiv način - ponudila je 100 dolara svim učenicima sedmog i osmog razreda u svojoj školi (reč je o oko 160 dece) koji izdrže da tokom leta svakog utorka budu totalno offline i "slobodni" od ekrana.

Ideja je da učenici do početka nove školske godine svakog utorka iz svog života isključe telefone, tablete, računare, video i televizore, što znači da >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << će jedan dan nedeljno imati sa sasvim drugačije aktivnosti - odlaske u prirodu, čitanje, igranje...

Direktorka Dijana Smit je za "The Washington Post" rekla da joj se ne sviđa koliko su telefoni postali sveprisutni u životima dece i mladih i da im treba pomoć kako bi, barem na jedan dan, izašli iz virtuelnih svetova. Tu pomoć ona je videla u 100 dolara. Kako je reč o 160 dece, potencijalni trošak za direktorku iznosi 16.000 dolara, ali ona kaže da danas veliki broj mladih bez telefona ne može da izdrži ni jedan sat, a kamoli ceo dan tako da se ne brine da će troškovi biti veliki.

Kako bi učenici dobili novac, potreban je dokaz da su zaista apstinirali od gedžeta i televizije svakog utorka, a taj dokaz biće potpisana izjava osobe starije od 21 godinu.

Jedan učenik s kojim su pričali novinari "The Washington Posta" uveren je da može da izdrži jedan dan nedeljno bez telefona, računara, TV-a i videoigara. Majls Tiler (13) kaže da ionako nije opsednut telefonima, ali priznaje da mnogo vremena provodi uz video igre.

Njegova majka smatra da će to biti dobar izazov za decu i zanima je kakave efekte će ovaj eksperiment imati na ponašanje školaraca.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.