Klinike mogu da tuže državu Teksas, zabrana abortusa ostaje

Izvor: B92, 11.Dec.2021, 00:23

Klinike mogu da tuže državu Teksas, zabrana abortusa ostaje

Vašington -- Vrhovni sud SAD odlučio je da lekari i ustanove u kojima se vrše abortusi mogu da tuže Teksas zbog zabrane abortusa, ali je dozvoljeno da zakon ostane na snazi.

Sud je pre više od mesec dana saslušao argumente o zakonu države Teksas koji proglašava abortus nelegalnim od trenutka kada se kod embriona otkrije srčana aktivnost.

To se događa oko šeste nedelje trudnoće, pre nego >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što mnoge žene i shvate da su trudne, a prema zakonu koji je na snazi od 1.septembra, ne dozvoljavaju se izuzeci u slučaju silovanja ili incest, prenosi Glas Amerike. Dan pre odluke Vrhovnog suda, državni sud u Teksasu je zaključio da je primena zakona, kojim se oni koji podnesu tužbu protiv prekršilaca zakona nagrađuju sa 10.000 dolara neustavna, ali je ipak ostavio zakon na snazi. Sa 8 glasova za i 1 protiv sud je odlučio da dozvoli da se nastave parnice. Zakonom se dozvoljavaju tužbe protiv klinika, lekara i svakoga ko pomaže i "saučesnik je" u vršenju abortusa nakon što se otkriju otkucaji srca. Od kada je stupio na snagu u septembru zakon je uveo najrestriktivnija ograničenja abortusa u zemlji od kad je Vrhovni sud prvi put proglasio žensko pravo na abortus odlukom u slučaju Rou protiv Vejda 1973. godine. U prvih mesec dana od kad je snazi, prema studiji koju su sproveli istraživači na Univerzitetu Teksasa, broj abortusa u državi je opao za 50 odsto u odnosu na septembar 2020, a studija je zasnovana na podacima 19 od 24 državne klinike za abortus, navodi Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VRHOVNI SUD ODLUČIO Klinke mogu da tuže državu Teksas, ali zakon o ZABRANI ABORTUSA OSTAJE

Izvor: Blic, 11.Dec.2021

Vrhovni sud SAD odlučio je da lekari i ustanove u kojima se vrše abortusi mogu da tuže američku državu Teksas zbog zabrane abortusa, ali je dozvoljeno da zakon ostane na snazi.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.