Izvor: JUGpress.com, 23.Okt.2021, 20:12

Klimatske promene: Niko neće biti pošten

VAŠINGTON

Klimatske promene, prema nizu novih procena Sjedinjenih Država, prete da trajno i opasno preoblikuju globalni bezbednosni pejzaž, pa nijedna zemlja neće biti pošteđena, a neki delovi sveta već možda dostižu prekretnicu, preneo je danas Glas Amerike pozivajući se na izveštaje koje je naručio predsednik SAD Džozef Bajden.

“Kako se klimatske promene približavaju drugim pokretačima – posebno geostrateškoj konkurenciji, novim tehnologijama i globalnoim >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << demografskim trendovima – tako se preoblikuje spisak rizika”, navodi se u strateškom okviru za klimatske promene Sekretarijata za unutrašnju bezbednost objavljenom 21. oktobra.

Kako navode, zvaničnici odbrane već su primorani da se pripreme za najgore scenarije – od masovne migracije, preko promena u ravnoteži snaga u ključnim regionima do mogućnosti da bi neke zemlje dospele do potpunog kolapsa, izazivajući “nestabilnost širom sveta”.

U Pentagonovoj proceni rizika upozorava se da će klimatske promene verovatno izazvati nestabilnost u najmanje četiri regiona – na Bliskom istoku i u Južnoj Aziji, Africi, Evropi i Centralnoj i Južnoj Americi – od kojih će tri verovatno imati povećanu potražnju za humanitarnom pomoći.

“Ocenjujemo da je većina zemalja u kojima su (aktivne) Al Kaida ili ISIS, veoma osetljiva na klimatske promene”, upozoravaju obaveštajne službe dodajući da bi zemlje u centralnoj Africi, koje se već suočavaju sa rastućim pretnjama terorizma, mogle da se nađu preplavljene problemima.

Produženi sušni periodi i obilne kiše u centralnoj Americi mogle bi da nateraju 30 odsto radno aktivnog stanovništva na migracije, dok bi se zemlje sa najviše resursa mogle naći u sukobu, navode iz službi predviđajući intenzivnu konkurenciju između SAD i Kine nad ključnim tehnologijama minerala i čiste energije do 2040.

“SAD i druge su u relativno boljoj poziciji od drugih zemalja da se nose sa velikim troškovima i dislokacijom predviđenih promena, delom zato što imaju veće resurse za prilagođavanje, ali će ipak zahtevati teška prilagođavanja”, navodi se u proceni.

Izvor: FoNet

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.