Kinezi besni: Nova američka strategija krši Bajdenova obećanja

Izvor: B92, 29.Okt.2022, 15:18

Kinezi besni: "Nova američka strategija krši Bajdenova obećanja"

Kina je jasna po pitanju da će svi pokušaji "nuklearne ucene" od strane SAD biti neuspešni, optužujući Vašington da podstiče neslogu.

Upitan o nedavno objavljenom dokumentu, koji izlaže politiku SAD o nuklearnom oružju, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da NPR koristi nuklearno oružje kao oruđe za napredovanje u geopolitičkom pogledu dnevni red.

"Moram da naglasim da su u ovom najnovijem NPR-u SAD dale neodgovorne primedbe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i optužbe, kao i neosnovane spekulacije o kineskoj normalnoj modernizaciji svojih nuklearnih snaga", rekao je Vang novinarima u petak, dodajući da su Sjedinjene Države posebno "skrojile" "strategiju nuklearnog odvraćanja" protiv Pekinga.

Nova američka strategija, čija je verzija sa koje je skinuta tajnost objavljena u četvrtak, krši obećanja iz kampanje predsednika Džoa Bajdena, ostavljajući otvorena vrata za nuklearni odgovor na nenuklearni napad.

Dok je Bajden insistirao da je "jedina svrha“ američkog nuklearnog arsenala da odvrati ili uzvrati na prvu upotrebu bombe, NPR koji je odobrila Bela kuća zaključio je da bi takav pristup "rezultovao neprihvatljivim nivoom rizika, u svetlu niza nenuklearnih sposobnosti koje razvijaju i postavljaju konkurenti.

"Vang je rekao da ažurirana američka politika "smanjuje prag za korišćenje nuklearnog oružja" dok istovremeno "povećava takozvanu nuklearnu pretnju iz određenih zemalja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.