Kina pažljivo proučava oporavak SAD

Izvor: RTS, 22.Jul.2009, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina pažljivo proučava oporavak SAD

Najveći pojedinačni kreditor SAD, Kina, zatražiće od američke administracije da zaštiti velike kineske investicije, vodeći zdravu ekonomsku politiku i održavajući stabilnost dolara.

Predstavnici Pekinga će na zasedanju Kinesko-američkog strateškog i ekonomskog dijaloga, sledeće sedmice u Vašingtonu, ponovo zatražiti od američke administracije da zaštiti velike kineske investicije u SAD, vodeći >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zdravu ekonomsku politiku i održavajući stabilnost dolara, najavio je pomoćnik kineskog ministra finansija Džu Guangjao.

Kina je najveći pojedinačni kreditor SAD. Procenjuje se da približno 70 procenata svojih deviznih rezervi, vrednih 2,13 hiljada milijardi dolara, drži u dolarskim papirima.

Prema podacima američkog ministarstva finansija, Peking poseduje obveznice američke vlade u vrednosti 768 milijardi dolara, prenele su agencije.

Zabrinutost zbog mogućeg pada dolara 

Kineski zvaničnici su do sada više puta izražavali zabrinutost da bi plan za stimulaciju američke privrede, usvojen u odgovoru na globalnu finansijsku i ekonomsku krizu, mogao erodirati dolar, a time i ugroziti vrednost ogromnih kineskih investicija u američke vrednosne papire.

"Kao značajan investitor u američki dug, naravno da smo zabrinuti za stanje američke ekonomije", rekao je Džu na konferenciji za novinare u Pekingu, na kojoj je informisao novinare o sednici Strateškog dijaloga, međuvladinog foruma, osnovanog da bi predstavnici dveju zemalja mogli da razgovaraju o kritičnim dugoročnim ekonomskim i političkim temama.

Kinesku delegaciju predvodiće vicepremijer Vang Ćišan.

"U razgovorima će kineska delegacija, a naročito potpredsednik Vang, jasno zatražiti od SAD da usvoje odgovornu ekonomsku politiku, pre svega fiskalnu i monetarnu, da zadrže u osnovi stabilan kurs dolara i zaštite kineske investicije u SAD", precizirao je Džu.

Dodao je da Kina shvata potrebu za potezima koji će stimulisati američku ekonomiju i boriti se sa finansijskom krizom, ali da će se sa američkim sagovornicima razgovarati o tome kako takva politika mora biti sprovođena na način koji će osigurati održiv rast.

Džu je najavio da će Kina "pažljivo proučiti" jučerašnje izlaganje predsednika američke Uprave federalnih rezervi Bena Bernankija, koji je u Kongresu objasnio kako i kada ta američka centralna banka namerava da povuče stimulativne mere, kojima je pomogla ekonomiju u vreme krize.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.