Kina (ne)izaziva Ameriku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2011, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina (ne)izaziva Ameriku

PEKING -

Vlasti Kine poručile su danas Sjedinjenim Američkim Državama da na jučerašnji probni let kineskog borbenog aviona Vašington ne bi trebalo da gleda kao na pretnju.

Peking je saopštio da probnim letom "stelta" nije nameravao da izaziva američku vojnu moć nad Pacifikom i potvrdio da je prvi let "J-20" izveden juče, za vreme posete američkog ministra odbrane Roberta Gejtsa Kini, javila je agencija Rojters.

Planovi najmnogoljudnije zemlje sveta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da proizvede nosače aviona, antisatelitske rakete i druge napredne sisteme izazvali su podozrenje susednih zemalja i SAD.

"Kina pokazuje da je njena odbrambena sposobnost ojačala do najvišeg nivoa", ocenio je profesor Korejskog univerziteta u Seulu An Jinhaj.

Tokom poslednjih godina u moru u blizini kineske obale dolazilo je do koškanja američke i kineske mornarice, a sukob američke letelice i kineskog borbenog aviona 2001. godine negativno je uticao na diplomatske veze dve zemlje.

SAD za sada jedine na svetu imaju operativni "stelt" borbeni avion, nevidljiv za radare - "lokid martin F-22 raptor".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.