Kina kritikuje prodaju američkog oružja Tajvanu

Izvor: Vostok.rs, 06.Maj.2023, 18:11

Kina kritikuje prodaju američkog oružja Tajvanu

  Američka vojna podrška Tajvanu pretvara ostrvo u „bure baruta“ i rizikuje da izazove regionalni sukob, upozorila je Kina, pozivajući Vašington da prekine prodaju oružja Tajvanu, istovremeno upozoravajući na „posledice“ za zemlje koje se mešaju u njene unutrašnje stvari.
Upitan o Tajvansko-američkom forumu odbrambene industrije održanom u Tajpeju ranije ove nedelje, koji je okupio veliki broj američkih i lokalnih trgovaca oružjem, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekao je da nastavak prodaje oružja na ostrvu „ozbiljno krši“ prethodne sporazume sa SAD . „U poslednje vreme vlasti SAD i Tajvana pojačavaju vojni dosluh. Delegacija od 25 američkih trgovaca oružjem nahrupila je na ostrvo i sa [tajvanskim] vlastima održala \'odbrambeni forum\'“, rekla je ona, dodajući da je sastanak „još jedan dokaz da SAD pretvaraju Tajvan u „bure baruta“, koje samo predstavlja nevolju za naše tajvanske sunarodnike.” Na industrijskom događaju, tajvanski zvaničnici su rekli da će tražiti pomoć od Vašingtona za razvoj nove generacije borbenih aviona, nadajući se da će dobiti pomoć u projektovanju aviona od nule. Iako je Bela kuća odbila da isporuči naprednije avione poput F-22 ili F-35, zvaničnici su odobrili veliku prodaju lovaca F-16 2019. Isporuke su prvobitno bile predviđene za kasnije ove godine, ali su odložene do kraja 2024. , rekao je tajvanski ministar odbrane Čiu Kuo-čeng, koji je naveo probleme u proizvodnji i lancu snabdevanja. Kada se završe, isporuke će učiniti ostrvsku flotu F-16 najvećom u Aziji, sa više od 200 aviona, navodi Rojters. Vašington je odobrio dugu listu ugovora o oružju sa Tajvanom poslednjih godina, ali nekoliko tek treba da se ostvare, ostavljajući zaostatak u prodaji u vrednosti od 19 milijardi dolara. Neki američki zakonodavci pozvali su da se transferi ubrzaju, a predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti naglasio je potrebu za tim tokom sastanka sa tajvanskim predsednikom Cai Ing-venom prošlog meseca. Kina, koja smatra Tajvan delom svoje suverene teritorije, nastavila je da apeluje na SAD da „zaustave prodaju oružja i vojni kontakt sa” ostrvu, upozoravajući da će takvi potezi „izazvati tenzije u Tajvanskom moreuzu” i izazvati reakciju Peking. „Kineska strana će preduzeti snažne i odlučne mere da čvrsto odbrani naš suverenitet i bezbednosne interese“, nastavio je Mao. „Sve spoljne sile koje se mešaju u unutrašnje stvari Kine i podrivaju mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu snosiće posledice i platiće za svoja pogrešna dela.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

"PRETVARA OSTRVO U BURE BARUTA, RIZIKUJE SUKOB..." Kina uputila oštro upozorenje nakon poslednjih dešavanja!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Maj.2023, 16:36

Rukovodstvo Narodne republike Kine oglasilo se povodom poslednjih poteza SAD...Američka vojna podrška Tajvanu pretvara ostrvo u „bure baruta“ i rizikuje da izazove regionalni sukob, upozorila je Kina, pozivajući Vašington da prekine prodaju oružja Tajvanu, istovremeno upozoravajući na „posledice“...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.