Kina ima rok trajanja? Definitivno ih čeka kolaps. Uskoro će im odzvoniti

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 12:23

Kina ima "rok trajanja"? "Definitivno ih čeka kolaps. Uskoro će im odzvoniti"

Američki geopolitički analitičar Piter Zejhan izneo je zanimljivo i prilično iznenađujuće predviđanje gostujući u emisiji Džoa Rogana.

Zejhan, koji je pisao i za Vašington post i WSJ, naime, veruje da Kinu definitivno sigurno očekuje kolaps, a do potencijalne katastrofe ostalo je tek desetak godina.

Srž njegovog predviđanja nalazi se u tvrdnji da Kina pogrešno izveštava o svom broju stanovnika, a Zejhan kaže da je stvarna populacija te zemlje za 100 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manja od one koju je vlada službeno objavila, prenosi Jutarnji list.

"Ovo je njihova poslednja decenija", rekao je Zejhan o Kini. Rogan je na to postavio potpitanje: "Dakle, mislite da Kina ima još 10 godina?", na šta je Zejhan odgovorio: "Najviše".

Neki tvrde da će Kinu od propasti zaštititi njena ogromna vojska, kontrola stanovništva i ekonomska snaga, ali drugi kažu da su već sada vidljivi prilično zabrinjavajući znakovi.

Niz pritisaka

Kineska ekonomija pokazuje da je pod različitim vrstama pritisaka. Zbog stroge kovid politike izbijali su građanski nemiri, a pandemija je uopšteno dovela do smanjenja industrijske proizvodnje i opšteg pada potrošnje.

Prošle godine je ekonomija pala na jedan od najnižih nivoa u poslednjih 30 godina. Pogotovo je četvrto tromesečje bilo pod snažnim uticajem strogih ekonomskih politika i odluka koje su mnogi ocenili nerazumnim.

Budući da kinesko stanovništvo ubrzano stari, sve je manje radno sposobnih ljudi koji bi izdržavali penzionere. Politika jednog deteta, koja je trajala više od tri decenije pre nego je okončana 2016., pogoršala je situaciju pa su dugoročni ekonomski izgledi prilično tmurni. Iako je Kina to pokušala da reši dopuštajući parovima da imaju i do troje dece, kakav će sve to imati uticaj na radnu snagu i dalje je neizvesno.

I kinesko tržište nekretnina je u dugotrajnom padu. 2022. zemlja je zabeležila veliki pad cena nekretnina - najveći još od 2015. godine. Pad se osetio u raznim sektorima ekonomije, uključujući građevinarstvo kao i proizvodnju čelika i cementa, što je dovelo do pada potražnje i gubitka radnih mesta i sveopšteg usporavanja ekonomskog rasta.

Pad izvoza

Spomenuti pad cena nekretnina posebno je zabrinuo kinesku vladu. Kako bi se suprotstavila padu i stabilizovala tržište, vlada je sprovela niz mera, uključujući uvođenje poreskih olakšica i subvencija za kupce stanova. Uprkos tome, pad cena nekretnina i dalje se nastavlja.

Izvoz je takođe zabeležio pad od 9,9 posto u odnosu na prethodnu godinu. Trgovina igra značajnu ulogu u kineskoj ekonomiji, a izvoz je 2021. godine iznosio oko 20 posto kineskog bruto domaćeg proizvoda.

Ali silno oslanjanje na međunarodnu trgovinu čini Kinu osetljivom na globalne ekonomske fluktuacije i promene trgovinske politike, kao što se pokazalo tokom pandemije kovida kada je potražnja za kineskim proizvodima opala.

Kako bi podstakla rast, Kina sada pokušava da se okrene domaćoj potrošnji, u čemu prednjače proizvođači električnih automobila. Ipak, biće potrebne značajne promene u kineskoj ekonomskoj strukturi i politici kako bi se trend preokrenuo.

Dok Međunarodni monetarni fond predviđa da će kineska ekonomija rasti 5,2 posto (što je više od prethodno predviđenog rasta od 4,4 posto), ekonomske prepreke i demografski izazovi s kojima se Kina suočava mogli bi imati značajne implikacije na globalnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.