Kina-SAD: raketna trka postaje supersonična

Izvor: Vostok.rs, 28.Jan.2015, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina-SAD: raketna trka postaje supersonična

28.08.2014. -

Drugo kinesko testiranje supersonične rakete se završilo neuspešno. Uređaj je otkazao ubrzo posle lansiranja rakete. O ovome je 22. avgusta pisao honkgonški list „Saut Čajna morning post“. Dva dana ranije pozivajući se na Pentagon o testiranju je informisalo američko izdanje Washington Free Beacon. Ono je takođe saopštilo da su na internetu prikazane fotografije prvog stepena pada rakete.

Kineski mediji nisu ništa saopštili o testiranju rakete. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Takođe se razlikuju podaci o mestu lansiranja iako se radi upravo o lansiranju od 7. avgusta. Američko izdanje je navelo izjavu predstavnika Pentagona o tome da je to drugo ispitivanje supersonične rakete ove godine. Raketa koja je snabdevena planskim supersoničnim borbenim blokom koji se odvaja od nosača, može da nanese atomski udar po SAD. Međutim, po mišljenju glavnog urednika lista „Vojno-industrijski kurir“, Mihaila Hodarenka, Kina radi na ovom oružju, pošto ga imaju SAD i Rusija i ona je u stanju da uđe u ovaj klub:

- Kina uopšte ne radi na supersoničnom oružju kako bi nekome konkretno pretila – SAD, Indiji, u perspektivi bilo kojim drugim geopolitičkim i geostrategijskim protivnicima. Ovo oružje se proizvodi samo s jednim ciljem. Ako postoji mogućnost da se na potencijalnog protivnika utiče i ako druge zemlje rade na proizvodnji ovog oružja, apsolutno je neoprostivo ne učestvovati u njegovoj izradi i testiranju. Tim pre što Kina poseduje potencijalne mogućnosti za proizvodnju oružja ove vrste.

Vlasnik supersoničnih raketa postaje lider na tržištu oružja, uvereni su stručnjaci. I Kina namerava da se s ove strane svrsta među lidere. Ujedno, testiranje ove kategorije raketa govori o pokušajima Kine da nauči da probije američki sistem PRO, ubeđen je Vladimir Jevsejev:

- Kina koja ima ograničen raketno-nuklearni potencijal stvara takve nuklearne snage koje bi bile u stanju da po potrebi savladaju sistem PRO SAD. Kina nema sistem PRO. Ne samo to, ona nema čak ni sistem o upozoravanju na raketni napad. U ovim uslovima proizvodnja bilo kakvih supersoničnih aparata koji mogu da savladaju strateški sistem PRO SAD predstavlja bitnu prednost Kine.

Kina s izvesnim ograničenjima može da probije sistem PRO SAD, ali ne može biti reči o značajnom prodoru, smatra Vladimir Jevsejev. Njegovo mišljenje deli i Mihail Hodarenok, koji smatra da posle SAD i Rusije Kina može postati treća zemlja koja ima svoju PRO:

- U pogranične zemlje koje su više puta najavljivale svoje ambicije da stvore sisteme PRO mogu se svrstati Kina i Indija. Treba stvoriti veliko tehnološko tržište kako bi se napravio takav sistem i kako bi se on imao u naoružanju. Kina pored svih svojih mogućnosti još uvek nije dostigla nivo stvaranja PRO. Međutim, smatram da je to pitanje najskorije budućnosti.

Prvo testiranje supersonične rakete WU -14 Kina je obavila 9. januara ove godine. Ono je bilo uspešno. Novo testiranje bez obzira na neuspeh svedoči o tome da se trka u supersoničnom naoružanju razvija na globalnom nivou.

Natalija Kašo,

 

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.