Kantrimen: Ameriku zabrinuo poziv Srbima da bojkotuju kosovske izbore

Izvor: Blic, 08.Dec.2010, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kantrimen: Ameriku zabrinuo poziv Srbima da bojkotuju kosovske izbore

VAŠINGTON - Vlada SAD izražava zabrinutost zbog poziva Srpskog nacionalnog veća za Kosovo i Metohiju da Srbi ne učestvuju na vanrednim kosovskim izborima, izjavio je danas zamenik pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroaziijske poslove Tomas Kantrimen.

“"I dalje smo zabrinuti zbog nedavnih izjava nekih srpskih zvaničnika na Kosovu koji izgleda prete nasiljem na biračkim mestima na severu Kosova”", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao je Kantrimen.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara je u Kongresu, na saslušanju pred Helsinškom komisijom, rekao da, “nažalost, vlada u Beogradu nije dovoljno jasno odbacila te izjave i da je tek juče “izdato pozitivno saopštenje” koje kaže da izbori ne smeju biti razlog ni za kakvo nasilje ili nemire na severu Kosova.

Prema Kantrimenovim rečima, pretnje upućene prošle nedelje imale su željeni efekat zastrašivanja glasača koji žele da na bilo koji način učestvuju u kosovskom javnom životu, jer se javljaju u kontekstu niza nasilnih incidenata usmerenih na Srbe na severu koji žele da sarađuju”.

Kantrimen smatra da međunarodna zajednica i kosovske vlasti čine sve što je moguće da olakšaju slobodno učešće Srba na izborima u svim delovima Kosova.

"“Nažalost, izgleda su samo Srbi ti koji koriste nasilje da bi sprečili druge Srbe da glasaju”", rekao je on.

Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije pozvalo je juče Srbe koji žive u južnoj pokrajini da bojkotuju izbore koje su za 12. decembar raspisale kosovske institucije. U saopštenju tog veća ističe se da izlaskom na izbore Srbi daju legitimitet stvaranju nezavisne države Kosovo i rizikuju mogućnost dobijanja odgovarajuće institucionalne zaštite kroz pregovore Beograda i Prištine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.