KIM DŽONG UN OPASNO ZAPRETIO: Severna Koreja je spremna da odgovori, smatraće to objavom rata i upotrebiće svoje snage!

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Dec.2023, 10:04

KIM DŽONG UN OPASNO ZAPRETIO: Severna Koreja je spremna da odgovori, smatraće to objavom rata i upotrebiće svoje snage!

Novo upozorenje Vašingtonu

Severna Koreja je danas saopštila da će svako mešanje u njene operacije sa izviđačkim satelitima smatrati objavom rata i da će upotrebiti svoje snage ako proceni da su njena strateška sredstva ugrožena.

Pjongjang će odgovoriti na svako mešanje SAD onesposobljavanjem američkih špijunskih satelita, saopštio je portparol severnokorejskog ministarstva odbrane, prenosi KCNA.

- Ako SAD budu gledale >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na izviđački satelit DNRK kao na vojnu pretnju koje se moraju rešiti, bezbrojne špijunske satelite SAD koji svakodnevno lete iznad regiona Korejskog poluostrva sa zaduženjem da prate naše glavne strateške punktove, treba smatrati primarnim ciljevima koje će uništiti oružane snage DNRK - navelo je severnokorejsko Ministarstvo.

Pjongjang je istakao da je izviđački satelit "Maliđong-1" deo teritorije Severne Koreje na kojoj ona ima suverenitet. Takođe je navedeno da se izviđački sateliti po međunarodnom pravu ne smatraju svemirskim oružjem, zbog svojih tehničkih karakteristika koje su usmerene na osmatranje.

Severna Koreja tvrdi da je uspešno lansirala svoj prvi vojni izviđački satelit 21. novembra, sa kojeg je dobila fotografije vojnih objekata u kopnenom delu SAD, Japanu i američkoj teritoriji Guam.

Portparol američke svemirske komande je, na pitanje da li Vašington ima sposobnost da prekine izviđačke operacije severnokorejskog satelita, rekao da bi SAD mogle da eliminišu svemirske sposobnosti protivnika na različite načine, prenosi Rojters pozivajući se na američke medije.

SAD su zbog lansiranja izviđačkog satelita u četvrtak uvele nove sankcije Pjongjangu u koordinaciji sa Australijom, Japanom i Južnom Korejom.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.