Južna Koreja: Pjongjang voljan da razgovara s Vašingtonom

Izvor: B92, 26.Feb.2018, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južna Koreja: Pjongjang voljan da razgovara s Vašingtonom

Južna Koreja je saopštila da je Pjongjang voljan da razgovara sa Vašingtonom.

Ta objava je usledila posle susreta potpredsednika vladajuće severnokorejske partije Kim Jong-čola s južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom, pred ceremoniju zatvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pjončangu, navodi BBC.

Kancelarija južnokorejskog predsednika je navela da Severna Koreja ima "čvrstu nameru da razgovara sa SAD", navodi Asošiejted pres.

Delegacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Severne Koreje složila se i da odnosi dve Koreje i odnosi Pjongjanga i Vašingtona "treba da budu zajedno unapređeni", navodi kancelarija Mun Džae-ina.

Završnoj ceremoniji prisustvovala je i šefica američke delegacije, ćerka i savetnica predsednika SAD Donalda Trampa, Ivanka, koja je sedela pored Kim Jong-čola, ali su američki zvaničnici isključili mogućnost sastanka s delegacijom Severne Koreje.

Otvaranju ZOI pre dve nedelje prisustvovala je sestra severnokorejskog lidera Kim Jo Džong koja je bila u loži zajedno s američkim potpredsednikom Majkom Pensom. Njih dvoje tada nisu razmenili ni reč.

Korejsko poluostrvo je podeljeno od Korejskog rata, vođenog od 1950. do 1953. godine, a dve zemlje nikad nisu potpisale mirovni sporazum.

Do otopljavanja odnosa došlo je početkom godine posle dve godine hladnih odnosa bez međusobnih pregovora.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.