Još nema kompromisa SAD i Evrope oko Irana

Izvor: B92, 24.Maj.2018, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još nema kompromisa SAD i Evrope oko Irana

Vašington -- SAD i evropske zemlje su "još uvek veoma daleko od kompromisa" o novom sporazumu s Iranom, nakon povlačenja SAD, kaže nemački ministar spoljnih poslova.

"Još uvek smo daleko od kompromisa, sledimo dva veoma različit aputa", rekao je juče Hajko Mas na konferenciji s američkim kolegom Majkom Pompeom u Vašingtonu.

Pompeo je u ponedeljak predstavio "novu strategiju" SAD posle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kontroverzne odluke predsednika Donalda Trampa da jednostrano istupi iz sporazuma koji su 2015. potpisali Iran i velike sile. Taj sporazum je predviđao ograničavanje iranskog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija. Teheran je uvek demantovao da želi atomsko oružje.

Državni sekretar SAD je u ponedeljak Iranu zapretio "najjačim snakcijama u u istoriji" ako Teheran odbije "novi sporazum" koji bi sadržao mnogo teže odredbe u nuklearnom delu, obustavljanje iranskog raketnog programa i iranske umešanosti u sukobe na Bliskom istoku.

Američko istupanje iz sporazuma je izazvalo bes Evropljana koji su bezuspešno pokušavali da pregovaraju s Vašingtonom o rešenjima za "pojačavanje" sporazuma iz 2015. i bavljenje iranskim akcijama u regionu koje se ocenjuju kao "destabilizatorske".

Mas je izrazio "veliku solidarnost" evropskih potpisnica sporazuma i EU u vezi nastavka primene nuklearnog sporazuma uz istovremene pregovore s Teheranom o njegovom proširenju.

Šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drian je upozorio protiv ponovnog uvođenja američkih sankcija koje bi pogodovale iranskim konzervativcima a štetile umerenjacima, poput predsednika Hasana Rohanija, i rizikovale "dalje pogoršanje" na Bliskom istoku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.