Jemen: Amerikanka se sastala sa Hutijima

Izvor: B92, 02.Jun.2015, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jemen: Amerikanka se sastala sa Hutijima

Jedna izaslanica SAD prvi put se sastala sa pripadnicima jemenske šiitske Huti milicije u Omanu, saopštio je Vašington.

An Paterson, visoki američki diplomata zadužena za Bliski istok, sastala se u Omanu sa različitim stranama uključenim u sukob u Jemenu, među kojima i predstavnici Hutija, da pokuša da ubedi sve strane da dođu na planiranu mirovnu konferenciju u Ženevi, rekla je portparolka Stejt departmenta Mari Harf.

"Sastanak sa Hutijima ima za cilj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ojača našu ideju da je u Jemenu moguće samo političko rešenje sukoba i da u tome treba da učestvuju sve strane, uključujući i Hutije", rekla je ona.

An Paterson je takođe otišla u Saudijsku Arabiju da razgovara o rešenju sukoba sa saudijskim zvaničnicima i jemenskim predsednikom koji se tamo nalazi u izgnanstvu Abd Rabo Mansur Hadijem, dodala je portparolka Stejt departmenta.

Jemenski šiitski pobunjenici tražili su u razgovorima s Amerikancima prestanak saudijskog bombardovanja i slobodno dostavljanje humanitane pomoći, rekli su diplomatski izvori u Maskatu.

Te zahteve su dostavili Huti pobunjenici, koje podržava Iran, tokom neformalnih razgovora koji su trajali najmanje tri dana isključivo sa američkim predstavnicima u Omanu, rekao je jedan diplomata. Dok su trajali ovi kontakti jedan Amerikanac od njih više koji su pritvoreni u Jemenu oslobođen je stigao je ; danas u Omanu.

Jemenski mirovni pregovori mogli bi da se održe za dve nedelje u Ženevi pod pokroviteljstvom UN, rekao je portparol jemenske vlade u izgnanstvu Radžah Badi.

Oman je jedina od šest monarhija Persijskog zaliva koja ne učestvuje u vojnoj koaliciji pod vođstvom Saudijske Arabije koja sprovodi vazdušne napad na položaje Huti pobunjenika u Jemenu. Oman ima dobre odnose sa sunitskom Saudijskom Arabijom i sa šiitskim Iranom, dve rivalske zemlje u regionu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.