Izraelski špijun na slobodi poslije tri decenije

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jul.2015, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelski špijun na slobodi poslije tri decenije

VAŠINGTON - Administracija predsjednika SAD Baraka Obame priprema se da oslobodi izraelskog špijuna Džonatana Polarda, kaže visoki američki zvaničnik za "Vol strit Džornal".

Prošle nedjelje su dobro obaviješteni izvori izrazili optimizam da bi Polard mogao da bude pušten 21. novembra, nakon tri decenije provedene u zatvoru, prenose izraelski mediji.

Isti izvori navode da postoje indikacije da se Ministarstvo pravde SAD neće protiviti oslobađanju, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << portparol ministarstva odbio je da bilo šta komentariše.

Oslobađanje Polarda navodno nema veze sa naporima Vašingtona da udovolji jevrejskom javnom mnjenju nakon potpisivanja sporazuma s Iranom, kome se Izrael protivi.

Polard je radio kao civilni obavještajni analitičar koji se izjasnio krivim 1987. da je odavao tajne informacije Izraelu.

On stiče pravo na puštanje na slobodu upravo novembra ove godine, a jedini je Amerikanac koji je osuđen na doživotnu robiju za predavanje tajnih informacija jednom savezniku SAD.

Američki i izraelski aktivisti, kao i političari iz SAD koji su smatrali da je njegova kazna nefer lobirali su neprestano da se ona smanji ili da bude pomilovan.

Izraelska vlada se zvanično izvinila SAD za svoju ulogu u Polardovoj špijunaži, ali sve do 1998. godine nije priznala da je plaćala za dokumente.

Svi pokušaji Izreala da Polard, kome je ta zemlja dala državljanstvo 1995, bude oslobođen nisu urodili plodom.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.