Izraelci i Palestinci obnavljaju pregovore u utorak

Izvor: Blic, 28.Jul.2013, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelci i Palestinci obnavljaju pregovore u utorak

Izraelski i palestinski pregovarači sastaće u utorak u Vašingtonu da pregovaraju prvi put posle zastoja od tri godine, najavio je juče anonimni palestinski zvaničnik. Palestinka crta grafit u Pojasu Gaze

On je precizrao da će palestinsku delegaciju predvoditi glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat, a izraelsku minstarka pravde Cipi Livni i da će učestvovati i američki zvaničnici.

Prethodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u ponedeljak oni će se sastati na neformalnoj večeri, kazao je isti zvaničnik.

Izraelski ministar za regionalni razvoj Silvan Šalom najavio je u četvrtak mogućnost odbnove pregovora 30. jula, ali do danas ni datum, ni mesto nisu zvnično potvrđeni, navodi AFP. Izraelski mediji navode da će Livni otići u SAD u pratnji ličnog izaslanika izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, Jicaka Molha.

Sudeći po visokim zvaničnicma u Jerusalimu, sastanak u Vašingtonu će se prvenstveno baviti planom pregovora, uključujući teme o kojima će se diskutovati i rasporedu, objavio je nedavno izraelski list Harec.

Danas su isti lis i javni radio objavili da će Izrael, kako se očekuje, osloboditi više od 100 pelestinskih i arapskih zatvorenika u fazama tokom pregovora koji će, kako se očekuje, trajati šest do devet meseci.

Jedan izraelski zvačnik rekao je prethodno da se razmatra oslobađanje oko 80 palestinskih zatvorenika koji već dugo služe kaznu.

Na sutrašnjoj sednici vlade Netanijahu će obavestiti ministre o obnovi pregovora i takođe zatražiti da odobre oslobađanje palestinskih zatvorenika tokom pregovora o miru. Broj zatvorenika se međutim ne pominje na dnevnom redu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.