Izrael se neće vratiti na granice iz 1967

Izvor: Vesti-online.com, 24.Maj.2011, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izrael se neće vratiti na granice iz 1967"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da se Izrael nikada neće vratiti na "neodbranjive" granice iz 1967. u govoru koji je održao u Vašingtonu na godišnjem Kongresu proizraelskog lobija u SAD, AIPAC. "Želim da vas uverim u jednu stvar, mir mora da garantuje bezbednost Izraela i stoga Izrael ne može da se vrati na neodbranjive granice iz 1967", rekao je sinoć Netanjahu.

Izraelski premijer trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bi danas da se obrati Kongresu SAD, nekoliko dana nakon otvorenog nesporazuma s predsednikom Barakom Obamom oko mirovnog procesa.

Izraelski premijer Benjamin

Netanjahu poželeo je brz oporavak palestinskom premijeru Salamu

Fajadu, koji je pretrpeo srčani udar dok je bio u poseti SAD.

Fajad, težak pušač, bio je u nedelju u Teksasu na diplomskoj proslavi svoga sina, kada je osetio oštar bol u grudima.

Lekari su otkrili da je imao blokiranu koronarnu arteriju.

Netanjahu je, kako jutros javlja Asošiejted pres, poslao Fajadu

želje za oporavak juče, takođe iz SAD, gde se prošle sedmice

sastao sa američkim predsednikom Barakom.

Izraelski premijer danas treba da se obrati američkom Kongresu na zajedničkoj sednici oba njegova doma.

"Predstaviću svoje viđenje koje vodi ka bezbednom izraelsko-palestinskom miru", rekao je Netanjahu obraćajući se prisutnima na skupu AIPAC-a.

On je ocenio da predsednik Obama ulaže ogromne napore kako bi obezbedio sigurnost Izraela i zahvalio mu za finansiranje modernog izraelskog sistema za presretanje raketa.

Nekoliko demonstranata prekinulo je Netanjahuov govor poručujući da je "neprihvatljivo" što izraelska strana u potpunosti negira stanje u kojem se nalaze Palestinci, ali ih je većina prisutnih ubrzo ućutkala glasnim odobravanjem govora izraelskog premijera, a obezbeđenje je uskoro nekolicinu demonstranata izvelo iz sale.

Američko-izraelski komitet za javne poslove (AIPAC) je najznačajnijih proizraelski lobi u SAD koji okuplja oko 100.000 članova.

Godišnji kongres tog Komiteta je prvorazredni politički događaj kojem prisustvuju šefovi dve glavne američke partije i visoki zvaničnici iz Izraela.

Po dolasku u američku prestonicu 20. maja, Netanjahu je odlučno odbacio ideju američkog predsednika, koji se dan ranije založio za stvaranje palestinske države u okviru granica od pre izraelsko-arapskog rata 1967. godine, posle koga je Izrael okupirao Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.