Izrael koči izgradnju jevrejskih naselja

Izvor: RTS, 24.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael koči izgradnju jevrejskih naselja

Nova jevrejska naselja na Zapadnoj obali neće osvanuti, tvrdi izraelski premijer Benjamin Netanijahu. Vašington odavno smatra jevrejska naselja preprekom za mir u tom regionu.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da se nova jevrejska naselja na Zapadnoj obali neće osnivati, ali će, zbog prirodnog priraštaja biti dozvoljen stanovništva rast postojećih.

Netanijahu se našao pod jakim pritiskom SAD da potpuno obustavi izgradnju u naseljima, podignutim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na zemlji na kojoj Palestinci planiraju da osnuju svoju državu.

Vašington odavno smatra jevrejska naselja, u kojima živi 280.000 Izraelaca, preprekom za mir.

Izraelski premijer je rekao da je sednica vlade posvećana zakonu na Zapadnoj obali, misleći na plan o evakuaciji divljih naselja.

Ministar odbrane Ehud Barak najavio je u međuvremenu da će 22 nelegalna naselja biti uklonjena, upozorivši da će naseljenici biti evakusani silom ako se suprotstave.

Barak, koji je zadužen da naredi evakuaciju, davao je slična obećanja otkako je pre dve godine postao ministar odbrane.

Veći deo vremena Barak je bezuspešno pokušavao da se dogovori sa naseljenicima da odu dobrovoljno, a ni sada nije dao rok za obećano iseljavanje.

Američki državni sekretar Hilari Klinton pozvala je prošle nedelje na obustavljanje svake izgradnje u naseljima, uključujući i širenje postojećih zbog prirodnog rasta.

Jedan od ministara iz Netanijahuove konzervativne partije Likud, Jisrael Kac, kritikovao je pozive da se izgradnja naselja zamrzne.

"Vladin plan ne sme da izgleda kao lov na jevrejske naseljenike u Judeji i Samariji", rekao je Kac, ministar transporta, koristeći biblijsko ime Zapadne obale.

"Postoje neke stvari na koje ne možemo pristati, kao sto su isušivanje naselja u Judeji i Samariji", dodao je ministar.

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman je, uoči sednice vlade, reako da Izrael i divlja naselja može da evakauiše samo u sklopu sveobuhvatnog mirovnog plana,

"Povratak na granice iz 1967. godine, u današnjim uslovima, kada vrše pritisak na nas, to nije mir, nije bezbednost i kraj sukoba. Rezultat će biti transfer sukoba unutar tih granica", rekao je Liberman.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.