Izvor: Nezavisne Novine, 12.Sep.2017, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irma oslabila na nivo tropskog nevremena

VAŠINGTON - Prvobitno uragan, a potom tropska oluja Irma, oslabila je na nivo tropskog nevremena, a vjerovatno će dodatno oslabiti do večeras, saopštio je Nacionalni centar za uragane SAD.

Ipak, Irma, koja se trenutno nalazi na oko 150 kilometara južno i jugozapadno od Atlante u saveznoj američkoj državi s najjačim udarima vjetra od 55 kilometara po času, nastavlja da donosi obilne padavine širom jugozapada >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << SAD, dodaje taj centar.

Dijelovi koralnog arhipelaga Florida Kiz, opoustošenog olujom, dozvoliće stanovnicima da se vrate danas da ispitaju štetu koju je nanio uragan Irma, prenosi Rojters.

Više miliona stanovnika Floride ostalo je bez struje, a velika šteta je prijavljena u Florida Kizu, ali je većina te savezne američke države izbjegla katastrofalnu štetu od uragana, koja je bila predviđena.

Kako precizira BBC, oko 6,5 miliona domova u Floridi, što je ukuno dvije trećine, ostalo je bez struje poslije uragana Irma, saopštili su zvaničnici.

Irma je kao uragan četvrte kategorije pogodio Floridu Kiz i zapadne dijelove SAD.

Savjetnik Bijele kuće za unutrašnju bezbjednost Tom Bosert izjavio je ranije da će možda proći nedjelje prije nego što mnogi stanovnici budu mogli da se vrate na arhipelag Floridu Kiz, pošto su zbog uragana Irma oštećeni mostovi.

Žitelji Florida Kiza morali su da se evakuišu sa arhipelaga. Mnoge kuće i montažni objekti ostali su bez krovova a uništena je i infrastruktura.

Takođe, na obalama je nasukano mnoštvo brodova koji su pretrpjeli veliku štetu od snažnih udara vjetra.

Prema navodima medija, najmanje četiri osobe su starale u oluji u Floridi, koja je prošle nedjelje usmrtila 37 osoba na Karibima.

Irma je najsnažnija oluja iznad Atlantika u posljednjih deset godina, a prema navodima zvaničnika, najmanje 10 osoba je stradalo u oluji na Kubi.

Na ostrvima Sveti Maritin i Sveti Bartolomej, devet osoba je stradalo a sedam se vodi kao nestalo na francuskim teritorijama, dok su četiri osobe poginule u holandskom dijelu Svetog Martina.

Irma je nanijela veliku štetu ostrvima Terks i Kejkos, a jedna osoba je poginula na Barbudi, kao i na Angvili.

Najmanje tri osobe su stradale u Portoriku, pet na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, a četiri na Američkim Devičanskim ostvrima.

Vlasti Sjeverne Karoline saopštile su da je jedna osoba nastradala od posljedica tropske oluje Irma u toj američkoj saveznoj državi.

Grad Džeksonvil na sjeverozapadu američke savezne države Florida izdao je naredbu za hitnu evakuaciju jer se očekuje da će nivo poplava zbog oluje Irma dodatno porasti zbog dolaska plime.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.