Iran podneo žalbu u UN

Izvor: B92, 28.Jun.2019, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran podneo žalbu u UN

Teheran je zvanično podneo žalbu protiv SAD u Savetu bezbednosti UN zbog afere sa američkom vojnom bespilotnom letelicom.

Prema iranskim navodima, letelica je oborena jer je bila u iranskom vazdušnom prostoru, javila je agencija Tasnim.

Iran je 20. juna iznad Omanskog mora oborio američki dron jer je ušao u iranski prostor, dok Vašington tvrdi suprotno, da je avion bio u međunarodnom vazdušnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prostoru.

Taj incident je dodatno pogoršao već loše odnose dve zemlje.

Iran je podneo "žalbu u Savetu bezbednosti UN i generalnom sekretaru (Antoniju Guterešu) nakon što je američki dron oboren jer je ušao u iranski vazdušni prostor", rekao je zamenik šefa iranske diplomatije Golamhusein Dehgani.

Prema njegovim rečima, u žalbi se navodi da Iran zadržava pravo da brani svoj vazdušni prostor i da se protivi bilo kakvom ugrožavanju.

Tenzije između SAD i Irana pojačane su od maja 2018. godine kada je Vašington istupio iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i ponovo uveo teške ekonomske sankcije toj zemlji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Iran podneo žalbu u UN zbog afere američke bespilotne letelice

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jun.2019

Teheran je zvanično podneo žalbu protiv SAD u Savetu bezbednosti UN zbog afere sa američkog vojnom bespilotnom letelicom, koja je prema iranskim navodima, oborena jer je bila u iranskom vazdušnom prostoru, javila je agencija Tasnim...Iran je 20. juna iznad Omanskog mora oborio američki dron jer...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.