Iran ne vidi promenu u politici Vašingtona

Izvor: RTS, 21.Mar.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran ne vidi promenu u politici Vašingtona

Reagujući na video poruku američkog predsednkia iranskim liderima, Ajatolah Ali Hamnei izjavio da ne vidi isitnsku promenu u politici Vašingtona prema Teheranu. Obaminu poruku, u kojoj se poziva na prekid tridesetogodišnjeg neprijateljstva dve zemlje, mediji tumače kao istorijski zaokret.

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei, u reakciji na govor američkog predsednika Baraka Obame o novom početaku u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odnosima dve zemlje, izjavio je da ne vidi nikakvu isitnsku promenu u politici Vašingtona prema Teheranu.

Predsednik Obama napravio je istorijski korak obraćajući se direktno iranskim vođama s ponudom da se prekine neprijateljstvo dve zemlje staro tri decenije, u poruci koja je juče objavljena u Vašingtonu povodom iranske nove godine.

"Reči nisu dovoljne", poručio je Hamnei reagujući na ponudu američkog predsednika za novi početak u odnosima dveju zemalja.

Obraćajući se desetinama hiljada ljudi u svetom Šiitskom gradu Mašhadu, Ajatolah je rekao da se od Vašingtona očekuju dela, dodajući da će Islamska republika promeniti ponašanje tek kada vidi istinsku promenu u američkoj politici.

Reakcija Ajatolaha na poruku američkog predsednika smatra se pokušajem da se spreči podela između radikalnih i umerenih struja u Iranu.

Poziv Obame na "novi početak" i rešavanje spornih pitanja diplomatskim putem ocenjuje se kao dramatičan raskid sa politikom prethodne administracije.

Promenite se, pa ćemo se i mi promeniti

Barak Obama je, po ulasku u Belu kuću, produžio sankcije Iranu za još godinu dana. Analitičari smatraju da bi njihovo ublažavanje Teheranu bilo jasniji signal da je ponuda Vašingtona ozbiljna.

"Ako Teheran ne odgovori adekvatno, Obama bi mogao dobiti podršku Zapada za novo zaoštravanje sankcija Iranu", smatra Aleks Vatanka iz vašingtionskog Instituta za Bliski istok.

"Nemamo nikakvog iskustva sa novom američkom vladom i njenim predsednikom. Posmatraćemo i prosuditi. Promenite se, pa će se i naše ponašanje promeniti. Ako ne promenite stav, znajte da je naš narod postao snažniji u poslednjih 30 godina i nastaviće da pruža otpor, rekao je Hamnei.

Obama tvrdi da je američka diplomatija odlučna da pronađe način za uspostavljanje konstruktivnih odnosa između SAD, Irana i međunarodne zajednice. "Taj proces uz pretnje neće napredovati. Naprotiv, zalažemo se za pošten dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju", rekao je Obama.

"Američki zvaničnici i ostali moraju da znaju da ne mogu da prevare iranski narod niti da ga zastraše. Promena se ne može iskazivati samo u rečima, ona mora biti stvarna", rekao je Ajatolah.

Iran i SAD nemaju diplomatske odnose poslednjih 30 godina, od početka Islamske revolucije. U novembru 1979. godine grupa ekstremnih studenata zauzela je američku ambasadu u Teheranu i narednih 444 dana držala 50 američkih talaca. Poslednjih godina odnosi su se pogoršali zbog nukelarnog programa Irana, koji Vašington smatra pretnjom svojoj bezbednosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.