Iran ne razmišlja da imenuje nekog drugog za ambasadora u UN

Izvor: Blic, 12.Apr.2014, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran ne razmišlja da imenuje nekog drugog za ambasadora u UN

Iran ne razmišlja da imenuje drugog ambasadora u Ujedinjenim nacijama, izjavio je danas visoki iranski zvaničnik povom odbijanja Vašingtona da izda vizu novoimenovanom iranskom ambasadoru.

Kako je rekao zamenik iranskog ministra inostranih poslova Abas Araki novinskoj agenciji Mer, Iran "ne razmišlja o alternativnom izboru" za ambasadora u UN, preneo je AFP.

Bela kuća je juče saopštila da neće dati vizu novom ambasadoru Teherana u UN Hamidu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Abutalebiju, koga optužuju da je bio član muslimanske studentske grupe, koja je 1979. upala u američku ambasadu u Teheranu i tamo 444 dana držala 52 Amerikanca.

"Obavestili smo UN i Iran da nećemo dati vizu gospodinu Abutalebiju", saopštio je portparol Bele kuće Džej Karni.

Portparol misije Irana u UN saopštio je potom da je odluka Sjedinjenih Američkih Država za žaljenje.

"Za žaljenje je odluka američke administracije, koja je u suprotnosti s medjunarodnim pravom, obavezama zemlje domaćina i pravom suverene članice (UN) da imenuje svoje predstavnike u Ujedinjenim nacijama", naveo je u saopštenju portparol Hamid Babaei.

SAD su, kao država u kojoj se nalazi sedište UN u Njujorku, obično u obavezi da omoguće pristup stranih diplomata svetskoj organizaciji, ali je Stejt department saopštio prošle nedelje da im američki zakon omogućava da uskrate vizu diplomatama iz razloga "bezbednosti, terorizma i spoljne politike".

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Vašington,   Vize

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.