Iran kao nacistička Nemačka

Izvor: B92, 08.Mar.2012, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Iran kao nacistička Nemačka"

Jerusalim -- Izraelski premijer Benjamin Netanjahu povezao je Iran sa nacističkom Nemačkom i za to pobrao veliki aplauz na okupljanju proizraelskog lobija u Vašingtonu.

Ipak, po povratku kući u Jerusalim dočekale su ga žestoke kritike.

Teme nacističke Nemačke i holokaust veoma su osetljive u Izraelu i mnogi smatraju da je Netanjahuovo izjednačavanje nacista sa mogućom savremenom pretnjom od nuklearno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naoružanog Irana otišlo predaleko.

"Kao premijer Izraela, nikad neću pustiti svoje ljude da žive u senci istrebljenja. Danas imamo sopstvenu državu. A svrha jevrejske države je da brani živote Jevreja i osigura jevrejsku budućnost", rekao je Netanjahu u ponedeljak pred Američko-izraelskim komitetom za javna pitanja.

On je istakao da baš kao što su nacisti pokušali da unište evropske Jevreje tokom Drugog svetskog rata, tako je trenutni iranski nuklearni program deo zavere da se Izrael zbriše sa mape sveta.

Kritičari su optužili Netanjahua da je bagatelisao sećanje na holokaust i nepotrebno podigao tenzije u vreme kad SAD pozivaju na uzdržanost u bliskoistočnom regionu.

U raspravama na izraelskim radio i televizijskim stanicama i u novinama, mnogi su ukazali na očiglednu razliku - Izrael kao s verena jevrejska država sa sopstvenom vojskom nije postojao tokom Drugog svetskog rata, kada su evropski Jevreji bili bespomoćni.

"Izrael nije geto", poručio je Šaul Mofaz, bivši šef Generalštaba i ministar odbrane, a sada opozicioni poslanik koji je jedan od kritičara Netanjahuovog poređenja.

Drugi bivši vojni šef, Dan Haluc istakao je da poređenje holokausta i Irana "nije na mestu".

U holokaustu tokom Drugog svetskog rata ubijeno je šest miliona Jevreja iz Evrope. Izrael, oformljen 1948. u senci rata, obezbedio je pribežište za stotine hiljada izbeglica, svežih logoraša. U Izraelu danas živi oko 200.000 onih koji su preživeli nacističke koncentracione logore.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.