Iran će sa S-300 postati tvrd orah i za SAD

Izvor: 011vodič.com, 15.Apr.2015, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran će sa S-300 postati tvrd orah i za SAD

AMERIČKI kongresmeni-republikanci – Piter Roskam i Ted Dojč – uputili su državnom sekretaru Džonu Keriju pismo sa upozorenjem da će ruske isporuke Iranu raketnih sistema S-300 „znatno povećati odbrambenu sposobnost Teherana“.
Washington Free Beacon je iz njihovog pisma citirao ovaj deo: „Održavanje nesumnjive vojne pretnje neophodna je komponenta u sprečavanju Irana da se domogne atomskog oružja“.
>> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << /> Roskam i Dojč su ukazali da bi S-300 u rukama iranske armije „mogao suštinski uticati na sposobnost SAD da preduzmu vojnu akciju protiv Irana, ako to bude neophodno“.
Ti raketni sistemi, po njihovoj proceni, „bitno bi povećali vojni potencijal Teherana“, a to – uvereni su Roskam i Dojč – „preti da još više destabilizuje situaciju u regionu“.
Prethodno je portparolka Stejt departmna, Meri Harf, morala da prizna da Rusija isporukama S-300 Iranu ne bi narušila sankcije koje je Savet bezbednosti UN uveo protiv Teherana.
Uzbuđenje je – da podsetimo – počelo nakon što je ruski lider, Vladimir Putin, potpisao ukaz kojim je skinuo zabranu sopstvene zemlje sa realizacije ugovora sa Iranom o prodaji toj zemlji 40 lansirnih rampi za rakete S-300…
The post Iran će sa S-300 postati tvrd orah i za SAD appeared first on Politika.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.