Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Apr.2015, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: Novinar iz SAD pred sudom

Novinar "Vašington posta" Džejson Rezaian koji je uhapšen u Teheranu, najverovatnije će biti izveden pred sud zbog optužbi za špijunažu, navodi njegov advokat.

Rezaian, dopisnik američkog lista iz Teherana, nalazi se u zatvoru devet meseci, a za sada nije određen datum početka suđenja, rekla je advokat Lejla Ašan, prvi put iznoseći detalje slučaja svog klijenta i dodala da za optužbe ne postoji "nikakav >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << opravdan dokaz".

Ona je, posle telefonskog razgovora sa svojim klijentom, dodala i da je Reizani optužen i za prikupljanje i klasifikovanje informacija i širenje propagande protiv iranske države.

"Džejson je novinar i priroda njegovog posla je da ima pristup informacijama i da ih objavljuje. On nije imao pristup poverljivim informacijama, ni direktno ni indirektno", naglasila je Ašan.

Rezaian (39), uhapšen je u Teheranu 22. jula, zajedno sa svojom ženom Irankom, koja je kasnije puštena uz kauciju, preneo je AFP.

Njegovo hapšenje ima i politički ođek, zbog Rezaianovog dvojnog državljanstva i spora između svetskih sila, uključujući i SAD, s Iranom, zbog nuklearnog programa te zemlje.

Šef iranske diplomatije Džavad Zarif, prošle sedmice je rekao da su optužbe protiv Rezaiana "veoma ozbiljne" i da je to stvar iranskog pravosuđa, insistirajući da slučaj nema nikakvu političku pozadinu.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Američkog novinara čeka suđenje zbog špijunaže u Iranu

Izvor: Blic, 20.Apr.2015

Novinar "Vašington posta" Džejson Rezaian, uhapšen u Teheranu, najverovatnije će biti izveden pred sud, po četiri optužbe, od kojih je jedna za špijunažu, saopštio je danas njegov advokat...Rezaian, dopisnik američkog lista iz Teherana, nalazi se u zatvoru devet meseci, a za sada nije određen...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.