Iran: Ne menjamo ambasadora

Izvor: B92, 12.Apr.2014, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: Ne menjamo ambasadora

Teheran -- Iran ne razmišlja da imenuje drugog ambasadora u UN, izjavio visoki iranski zvaničnik povom odbijanja Vašingtona da izda vizu novoimenovanom iranskom ambasadoru

Kako je rekao zamenik iranskog ministra inostranih poslova Abas Araki novinskoj agenciji Mer, Iran "ne razmišlja o alternativnom izboru" za ambasadora u UN, preneo je AFP.

Bela kuća je juče saopštila da neće dati vizu novom ambasadoru Teherana u UN Hamidu Abutalebiju, koga optužuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je bio član muslimanske studentske grupe, koja je 1979. upala u američku ambasadu u Teheranu i tamo 444 dana držala 52 Amerikanca.

"Obavestili smo UN i Iran da nećemo dati vizu gospodinu Abutalebiju", saopštio je portparol Bele kuće Džej Karni.

Portparol misije Irana u UN saopštio je potom da je odluka Sjedinjenih Američkih Država za žaljenje.

"Za žaljenje je odluka američke administracije, koja je u suprotnosti s međunarodnim pravom, obavezama zemlje domaćina i pravom suverene članice (UN) da imenuje svoje predstavnike u Ujedinjenim nacijama", naveo je u saopštenju portparol Hamid Babaei.

SAD su, kao država u kojoj se nalazi sedište UN u Njujorku, obično u obavezi da omoguće pristup stranih diplomata svetskoj organizaciji, ali je Stejt department saopštio prošle nedelje da im američki zakon omogućava da uskrate vizu diplomatama iz razloga "bezbednosti, terorizma i spoljne politike".
Pogledaj vesti o: Vašington,   Vize

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iran: Ne menjamo ambasadora

Izvor: Akter, 12.Apr.2014

Iran ne razmišlja da imenuje drugog ambasadora u UN, izjavio visoki iranski zvaničnik povom odbijanja Vašingtona da izda vizu novoimenovanom iranskom ambasadoru

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.