Irak sa SAD: Kako platiti Rusima?

Izvor: B92, 06.Feb.2023, 14:40

Irak sa SAD: Kako platiti Rusima?

Irak će ove nedelje razgovarati sa Vašingtonom o tome kako da plati obaveze ruskim naftnim kompanijama uprkos sankcijama.

To je izjavio irački ministar spoljnih poslova Fuad Husein.

"O ovom problemu ćemo razgovarati sa američkom stranom", preneo je Rojters.

"Postoje sankcije koje iračka strana ne bi trebalo da uvodi jer je saradnja sa ruskim kompanijama u toku i u Iraku postoje aktivne ruske kompanije", rekao je Husein na konferenciji za novinare koju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je održao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom u Bagdadu.

Huesin je kazao da je jedno od glavnih pitanja o kojima su on i Lavrov razgovarali bilo kako platiti račune ruskim energetskim kompanijama kao što su Lukoil i Gasprom koje posluju u Iraku iako je Rusija pod međunarodnim sankcijama.

Cilj je da se zaštite iračke banke i centralne banke od sankcija.

Irački ministar spoljnih poslova treba da otputuje u SAD u sredu da bi razgovarao o nedavnim strogim propisima.

Veruje se da ruske investicije u Iraku vrede više od 10 milijardi dolara, uglavnom u naftnoj industriji, navela je agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.