Internet nobelovac

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 20.Feb.2010, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Internet nobelovac

VAŠINGTON - Rikardo Luna, urednik italijanskog magazina Vajrd, "kriv" je nominaciju interneta za Nobelovu nagardu. U obrazloženju istakao da se "internet može nazvati prvim oružjem masovne konstrukcije kojim možemo da iskorenimo mržnju i konflikte i propagiramo mir i demokratiju".

Luna je naglasio da su događaji u Iranu najbolji primer borbe protiv cenzure.

Ipak, mnogi drugi mediji smatraju da je nominacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << interneta za prestižnu nagradu - apsurdna.

Uticajni časopis Forin polisi upozorava da je internet "precenjen" i da "ne zaslužuje ovu nagradu".

Luna smiruje javnost

- Očigledno je došlo do zabune, rekao je Rikardo Luna - gde drugo nego preko interneta!

- Sam internet ne može biti nominovan za Nobelovu nagradu za mir iz prostog razloga što se ne može nominovati entitet, već to mora biti živa osoba ili organizacija. Zato sam rešio da kao nosioce nominacije predložim Lorensa Robertsa, Vintona Serfa i Tima Bernesa Lija, tri čoveka koji su po mom mišljenju najzaslužniji za razvoj interneta.

Urednik italijanskog izdanja magazina Vajrd zna da je mnogo više ljudi učestvovalo u pravljenju svetske informatičke mreže, ali bilo je neophodno imenovati nekog.

Njega je u nominaciji podržao Nikolas Negroponte, naučnik i jedan od najznačajnijih kompjuterskih stručnjaka u svetu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.