„Intel na sudu zbog podmićivanja

Izvor: S media, 07.Nov.2009, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Intel" na sudu zbog podmićivanja

Vrhovni tužilac američke države Njujork Endrju Kjuomo podneo je tužbu protiv najvećeg proizvođača računarskih procesora, kompanije „Intel", zbog nekonkurentnog ponašanja na tržištu i podmićivanja proizvođača računara, piše „Vašington post".

Ta firma je i ranije optuživana za zloupotrebu monopolskog položaja na tržištu, ali će sada po prvi put zbog toga da se nađe pred sudom jedne američke države.

List navodi da su predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << „Intela" pretili proizvođačima računara i isplaćivali im milijarde dolara samo da bi oni u kompjutere stavljali „Intelove" procesore umesto procesora konkurentskih kompanija. U tužbi je navedeno da je „Intel" umešan u pretnje i podmićivanje kompanija poput „Hjulita Pakarda", „Dela" i IBM-a.

Tužilac Kjuomo naveo je da je „Intel" 2006. platio skoro dve milijarde dolara kompaniji „Del" da se uzdrži od kupovine proizvoda kompanije AMD koja je konkurent „Intelu". Osim toga, kompaniji IBM „Intel" je platio 130 miliona dolara, a zauzvrat tražio da IBM ne pravi i ne stavlja u promet proizvode koji imaju AMD procesor.

- Umesto da se takmiči na fer način, „Intel" se koristio podmićivanjem da bi održao svoju poziciju na tržištu. Ponašanje te kompanije, ne samo da je ograničilo potencijal konkurenata, već je pogodilo i obične potrošače koji nisu mogli da dođu do boljih proizvoda i nižih cena - rekao je Kjuomo.

S druge strane, „Intel" poriče sve optužbe. Portparol kompanije Čak Maloj rekao je da se ne slaže sa optužbama vrhovnog tužioca i poručio da će se „Intel" braniti pred sudom.

Inače, protiv „Intela" prošle godine tužbu je podnelo i Evropsko regulatorno telo pri Evropskoj komisiji, navodeći da je zloupotrebljavao monopol da bi istisnuo konkurenta AMD. Evropska unija je u maju ove godine kaznila „Intel" sa 1,06 milijardi evra zbog zloupotrebe dominantnog tržišnog položaja.
Pogledaj vesti o: Intel

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.