Incko: Novi početak za BiH sa Evropskom agendom

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Nov.2015, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko: Novi početak za BiH sa Evropskom agendom

VAŠINGTON - Visoki predstavnik Valentin Incko izrazio je danas nadu da će Bosna i Hercegovina sa Evropskom agendom imati novi početak.

Incko je u izjavi u Vašingtonu, gdje učestvuje u radu konferencije "Dvadeset godina nakon Dejtona: Izgledi za reforme u BiH" koju je organizovao Centar za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu u Vašingtonu, u svjetlu velikih problema kakvi su na >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << primjer u Siriji, naglasio da je, ipak, Dejtonski sporazum donio trajan mir i BiH 20 godina ima taj mir.

„A sada kada gledamo ove krize u svijetu, to još više treba da se cijeni“, kazao je on.

Takođe je ocijenio da su prvih 10-11 godina nakon Dejtona bile jako uspješne, uprkos tome što neki kažu da se sa dejtonkom ustavom ne može raditi.

„Ja mislim da može, a to je pokazalo i tih prvih 10-11 godina“, kazao je on.

Naveo je, na primjer, kako će se narednih dana obilježiti 10 godina zajedničkog Ministarstva odbrane BiH, prije čega su postojala dva ministarstva i tri vojske.

„Znači da se čak sa ovim komplikovanim ustavom mogu stvari da pomaknu. Zato bih rekao da su prvih 11 godina bile jako uspješne: zajednička valuta, zajednička poreska uprava, zajednička zastava, himna, granična služba... To su sve veliki uspjesi koji su bili mogući u prvih 11 godina“, naveo je Incko.

Zato, smatra on, ne treba samo negativno gledati na Dejton.

Međutim, u drugih deset godina nije bilo velikih pomaka, ali se Incko nada da je taj period došao kraju i da ćemo sada sa Evropskom agendom imati novi, ubrzani početak.

„Ako bih pričao sa žargonom automobilista, treba uključiti turbo i kompresor da stvari idu brže. Inače će otići omladi iz države“, poručio je visoki predstavnik.

Naveo je pritom primjer Njemačke koja vraća izbjeglice na Balkan, ali koja traži 40.000 radnika: inžinjera, medicinskih sestara...

„Zato treba ubrzati ekonomske reforme kako bi ljudi ostali i još više investirali. Onda će to biti jedna od finijih zemalja u Evropi“, zaključio je Incko.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.