Izvor: Luftika.rs, 23.Feb.2024, 18:06

Ima 82 godine i pola veka živi sam u šumi, račune ne plaća, a za napajanje kolibe koristi vodeničko kolo (VIDEO)

Jedan Amerikanac otkrio je kako je živeo 46 godina u izolovanoj kolibi u šumi u kojoj koristi ručno pravljeno vodeničko kolo za napajanje svojih uređaja.
Nazvan prosto “Al”, ovaj 82-godišnjak iz države Vašington zvezda je kratkog filma “jutjubera” korisničkog imena “DijegoTrajsHard”.
Al u dokumentarcu pokazuje gledaocima svoj ekološki dom koji je napravio na placu veličine 16 hektara.
Objašnjava kako radi njegovo vodeničko kolo i kako je prvi put počeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << da proizvodu sopstvenu energiju uz trenutni sistem 13. decembra 1996, sa tim datumom urezanim u vodenicu.
Od tada je kupio tri solarna panela koja obavljaju većinu posla.
– Većinom je to solarna energija. Vodeničko kolo je za mračne zimske noći, koristim ga možda dva-tri sata – rekao je Al, dodajući da je njegova energetska potrošnja “veoma niska”.
On ima i generator u šupi u slučaju nestašice struje, ali ga retko koristi. Tokom doručka uglavnom ima uključen laptop dok sluša radio a onda, kako je rekao, ne koristi ništa do otprilike šest uveče.
Uveče voli da uključi svoj laptop da pogleda vesti. Da bi zagrejao svoju kuću i saunu, koju je napravio u pomoćnom objektu, Al ukazuje da ima gomile drveta ispred kućnog praga i to besplatno.
Njegov plac je uglavnom okružen bazgom, ali ima i kedra i drugog drveća.
– Imam 16 hektara balza dreta, padaju brže nego što mogu da ih isečem. Imam zalihe za ceo život. Nikad neću morati da posečem nijedno živo drvo – rekao je Al.
On takođe nema račune za vodu, a na njegovoj zemlji nalazi se prirodni izvor. Ima cev koja ide od izvora do kuće i još jednu sprovedenu do saune. Vodovoda, naravno, nema, pa je napravio dva poljska toaleta.
Što se tiče “komšija”, kako je ispričao, tu su dabrovi, kune, vidre, ribe i čaplje. Nakon 40 godina života u šumi naišao je i na američkog crnog medveda.
– Protrčao je pravo duž obale pre par godina. Bio je manji, verovatno ženka. Do sada još jedino nisam video pumu – rekao je on.
Al je takođe iz svog doma prisustvovao erupciji vulkana Sent Helens 1980. Fotografisao je stubove dima kako se dižu u vazduh i pokazao kako je šuma vremenom postala gušća – na starijim slikama vidi se razuđeno okruženje.
Iako život u divljini nije za svakoga, Al kaže da voli što živi na izolovanoj lokaciji. Jedina veza sa spoljnim svetom su mu fiksni telefon i laptop.
– Mrzim čak da odem do grada jednom nedeljno zbog namirnica, to je teško. Srećan sam ako uspem da odem do poštanskog sandučića nekoliko puta nedeljno – kaže Al.
On je na kraju odao Dijegu tajnu svoje vitalnosti u poodmaklim godinama.
– Život u prirodi – kratko je odgovorio Al, dodajući da ga pešačenje i cepanje drveta za ogrev održavaju u formi i da izlazi van bez obzira na vremenske prilike.
Dokumentarac objavljen na “Jutjubu” pre tri meseca do sada je zadobio skoro tri miliona pregleda, a mnogi korisnici su pozdravili Alovu odluku da se posveti životu u prirodi.
– Skidam kapu ovom oldtajmeru i hvala što ste podelili (priču) i inspirisali toliko nas koji pokušavamo da sustignemo vaš savršeni primer. Vi ste vođa i pionir – naveo je jedan korisnik.

Baka Ljubinka (70) živi sama u dotrajalom kontejneru, duboko u šumi (VIDEO)
Izvor: Srbija Danas

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.