Huper: Vašington spremniji za Nikolića od Brisela

Izvor: S media, 23.Maj.2012, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Huper: Vašington spremniji za Nikolića od Brisela

Vašington će biti spremniji od Brisela da prihvati Tomislava Nikolića kao sagovornika u Beogradu, smatra balkanolog Džejms Huper.

U izjavi za Glas Amerike, on je ocenio da je EU potpuno promašila u procenama i "stavila sav svoj ulog na Tadića i DS".

"Brisel se distancirao od Nikolića jer nisu želeli >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ni na kakav način da umanje Tadićeve izborne šanse. Smatram da su pogrešno protumačili raspoloženje javnosti", rekao je Huper.

Nikolić u petak kod Putina

Dačić: Čekamo da DS predloži mandatara (IZ ČASA U ČAS)

Ljajić:Imam negativno iskustvo sa kohabitacijom

Kad je reč o Vašingtonu, Huper kaže da bi "bilo mudro od strane SAD da se prilagode novonastaloj situaciji, bolje upoznaju sa Nikolićem i potraže način za ostvarenje uzajamne saradnje".

"Uveren sam da će Vašington tako i učiniti... SAD slede praksu prihvatanja rezultata demokratskih izbora u drugim zemljama, a izbori u Srbiji su očigledno to bili."

Po njegovom mišljenju, Brisel će se "verovatno založiti za stvaranje velike koalicije sa demokratama, jer smatraju da je potrebno kočiti eventualne nacionalističke tendencije Nikolića i njegove stranke".

I Huper smatra da bi za Srbiju trenutno najbolje rešenje bilo koalicija DS - SNS.

"Velika koalicija" je, kako je kazao, za Nikolića "jedini način na koji bi mogao da sprovede svoj privredni program", a za DS bi ulazak u koaliciju s naprednjacima bio "promućuran" potez, pošto je "koaliciona vlada koju je imala sa SPS-om očigledno doživela izborni poraz".

On je ocenio da su srpski birači na predsedničkim izborima "glasali strateški - za promenu i za nadu i da su pokazali određeno poverenje u sposobnost Nikolića da to ispuni".

"Lično smatram da su takva očekivanja realna. Treba da vidimo da li je Nikolić sposoban da sam reaguje strateški. Lično verujem da će to učiniti i da glavni prioritet na njegovom dnevnom redu ima privredna reforma, odnosno prosperitet zemlje", navodi američki analitičar.

(Tanjug)

FOTO:Beta
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.