Hojt Brajan Ji: Na Balkanu ne funkcioniše politika strateškog strpljenja

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Nov.2017, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hojt Brajan Ji: Na Balkanu ne funkcioniše politika strateškog strpljenja

Visoki funkcioner Stejt departmenta Hojt Brajan Ji izjavio je danas u Vašingtonu da "na Balkanu ne funkcioniše politika strateškog strpljenja" i da je za sprečavanje nestabilnosti tog regiona neophodno rešiti probleme korupcije i slabih institucija.

Na konferenciji "Dolazeća oluja? Oblikovanje budućnosti Balkana u eri neizvesnosti" u organizaciji Atlantskog saveta SAD, Ji je rekao kao uspešne zemlje Balkana >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << naveo Hrvatsku i Crnu Goru, "ali i ozbiljnih izazova koje je potrebno hitno rešiti", prenosi Glas Amerike.

Ji, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, kazao je i da treba redefinisti partnerstva na Balkanu.

"Partnerstva bi trebalo da budu dvosmerna, sa očekivanjem da će međunarodna zajednica pružiti finansijsku, tehničku, moralnu i drugu pomoć, a da će lideri u regionu ispuniti svoje obaveze", naveo je Ji i dodao da bi obe strane trebalo da ispune data obećanja.

Na skupu u Vašingtonu zvaničnik Evropske unije Kristijan Lefler rekao je da je EU usredsređena na Zapadni Balkan i da u procesu evrointegracija zemalja tog regiona računa na blisku saradnju sa SAD.

Lefler, zamenik generalnog sekretara zadužen za globalna i ekonomska pitanja u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS), kazao je da Brisel ulaže velike napore da integriše zemlje Zapadnog Balkana u Uniju, i dodao da to neće biti lako ni za jednu stranu.

"Budućnost je ipak u rukama Balkana - možemo da podržimo, podstaknemo, ali ne možemo mi da im ostvarimo tu budućnost", ocenio je Lefler.

Savetnica američkog potpredsednika Moli Montgomeri izjavila je ranije danas na sitom skupu u Vašingtonu da su SAD posvećene evroatlantskim integracijama Zapadnog Balkana i da žele da prodube odnose sa zemljama regiona.

Montgomeri je rekla da "Rusija podriva prozapadne politike i lidere na Zapadnom Balkanu", ali da SAD nisu spremne da "ostave vakuum" u regionu koji je, kako je navela, jedan od prioriteta američke administracije.

Atlantski savet SAD je uoči konferencije objavio izveštaj "Balkan napred - Nova američka strategija za region" u kojem se, između ostalog, predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u Jugoistočnoj Evropi, "istorijsko pomirenje" sa Srbijom, kao i obnavljanje reputacije SAD kao "istinskog posrednika".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.