Hladan tuš za Zelenskog: Ukrajina je izgubila rat, i to svi znaju

Izvor: B92, 20.Jan.2024, 18:02

Hladan tuš za Zelenskog: "Ukrajina je izgubila rat, i to svi znaju"

Ukrajina neće dobiti od SAD onu pomoć koja joj je potrebna, budući da Vašington ima unutrašnje probleme na koje mora da obrati pažnju.

Pomoć neće dobiti i zbog toga što danas svi znaju da je Ukrajina izgubila rat - Kijev nema šanse da pobedi, ocenjuje bivši američki vojni obaveštajac Skot Riter u intervjuu za "RIA Novosti".

"Mislim da Ukrajinci nemaju šanse da dobiju onu pomoć koju traže i koja će im omogućiti da prežive ove godine. Zato i smatram da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sada prisustvujemo kraju Ukrajine, jer Ukrajina ne može da nastavi da se suprotstavlja bez podrške SAD, a ja ne verujem da će ta podrška uslediti," objašnjava Riter.

Kako kaže, pomoć od Vašingtona više neće biti kao pre, između ostalog, i jer su Amerikanci videli da američko naoružanje "nije dovelo do uspeha u ukrajinskoj operaciji".

Vašington shvata da koje god oružje bude dato Kijevu, to "neće pomoći i neće izmeniti ishod sukoba", ističe Riter. Ukrajina je, kako kaže, izgubila rat i "to svi znaju" i upravo zbog toga se Ukrajini još ne daju avioni F-16. Ne veruje se u uspeh Ukrajinaca.

"Kijev nema šanse da pobedi," poručuje, a zatim dodaje da, pošto to Amerikanci znaju, oni će se sada okrenuti unutrašnjim problemima, poput bezbednosti svojih granica.

"Isporuka F-16 Ukrajini teško da će biti iznenađenje za Ruse. Malo je verovatno da neće moći da se nose sa njima. Upravo suprotno. Siguran sam da Rusija već ima rešenje za ovo. Mislim da i Zapad zna da će Rusija to pitanje rešiti. Zbog toga su, po mom mišljenju, Danska i Holandija nedavno odložile isporuku F-16 za šest meseci", objašnjava bivši američki obaveštajac.

"Zašto šest meseci?", upitao je zatim Riter, a onda i odgovorio:

"Jer, po mom mišljenju, ako do tog trenutka rat ne bude bio završen, onda će njegov ishod biti potpuno jasan. A poslednja stvar koja Zapadu treba je da obezbedi F-16 i vidi kako ovi lovci bivaju oboreni čim polete, ili kako ih dižu u vazduh direktno na aerodromima," rekao je.

"Ideja da će 'jato' F-16 pomoći Ukrajincima da razbiju rusku vojsku jednostavno je apsurdna," zaključuje Riter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.