Hitna reakcija Pekinga: Gurate, u ponor katastrofe

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 11:50

Hitna reakcija Pekinga: Gurate, u ponor katastrofe

Peking -- Kina se odlučno protivi američkoj prodaji oružja Tajvanu i poslala je oštre izjave Vašingtonu, saopštilo je u kinesko ministarstvo odbrane.

"Kineska strana izražava snažan protest protiv isporuke američkog oružja regionu Tajvana. Američka strana, ne uzimajući u obzir ključne brige Kine, grubo se meša u unutrašnje stvari NR Kine, pokušavajući da poveća stepen napetosti na Tajvanu", stoji saopštenju.

Kinesko ministarstvo odbrane dalje navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da to u stvari, ubrzava transformaciju Tajvanskog moreuza u bure baruta, gurajući narod Tajvana u ponor katastrofe.

Američki Stejt department odobrio je potencijalnu prodaju municije i logističke podrške Tajvanu u dva odvojena ugovora u vrednosti do 440 miliona dolara, saopštio je Pentagon prošle nedelje, podseća Raša tudej Balkan.

Tajvanske vlasti su zatražile kupovinu municije kalibra 30 mm, uključujući visokoeksplozivne zapaljive metke, višenamenske metke i metke za obuku, čija je procenjena vrednost 332,2 miliona dolara, saopštio je Pentagon, prenosi Rojters.

Glavni izvođači će biti "Alijant teksistems operejšons"i "Dženeral dajnamiks".

Pored toga, Tajavan je zatražio i logističku podršku čije je procenjena cena 108 miliona dolara.

U saopštenju Pentagona se navodi da se logistički aranžman odnosi na kupovinu rezervnih delova, naoružanja i drugih pratećih elemenata.

Iz tajvanskog ministarstva odbrane su saopštili da će ova prodaja povećati otpornost ostrva na "ozbiljne pretnje" Pekinga.

U saopštenju tajvanskog ministarstva se dodaje da je Kina nastavila da koristi taktiku "sive zone", uključujući slanje dronova, balona i čamaca u oblasti u blizini ostrva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.