Havana: Pravedna odluka Obame

Izvor: RTS, 15.Apr.2015, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Havana: Pravedna odluka Obame

Ministarstvo spoljnih poslova Kube saopštilo je da je pravedna odluka američkog predsednika Baraka Obame da ukloni njihovu zemlju s liste država koje sponzorišu terorizam.
"Vlada Kube smatra pravednom odluku predsednika SAD da ukloni Kubu s liste na koju nikada nije ni trebalo da bude stavljena", navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.
Obama je juče obavestio Kongres o svojoj nameri da skine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kubu s liste i to posle iscrpnog razmatranja započetog prošle godine kada je Vašington otvoreno počeo da se približava svom neprijatelju iz perioda hladnog rata, podseća AFP.
Američki kongresmeni sada imaju rok od 45 dana da se usprotive tom Obaminom predlogu a ako to ne učine, on će proći i time će biti otklonjena glavna prepreka da se obnove diplomatski odnosi dveju zemalja.
"Kao što je to kubanska vlada istakla u brojnim prilikama, Kuba odbacuje i osuđuje sve akte terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama, kao i svako delovanje čiji je cilj da podstiče, podržava, finansira ili prikriva terorističke akte", navodi se u saopštenju koje je pročitano na kubanskoj televiziji.
Kuba je bila "žrtva stotina terorističkih dela", zaključuje se u saopštenju.
"I dalje ćemo imati razlike sa kubanskom vladom, ali naša zabrinutost o širokom spektru kubanske politike i akcija padaju pred kriterijumom koji je relevantan da li ukinuti obeležje Kube kao države koja sponzoriše terorizam", naveo je Obama u poruci Kongresu.
Bela kuća je saopštila da je Obama podneo Kongresu potrebne izveštaje i dokaze koji ukazuju da ima nameru da Kubu skine sa te liste, što je ključni korak američkog predsednika u njegovoj ponudi za normalizaciju odnosa dve zemlje, dodaje agencija AP.
SAD su odavno, prestale da aktivno optužuju Kubu za podršku terorizmu, poseća američka agencija.
Kuba je bila jedna od četiri zemlje koje se nalaze na pomenutoj američkoj listi zajedno s Iranom, Sudanom i Sirijom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.